The Kills za B92: "Biće to eksplozivna svirka!"

Njihova priča počinje 2001. godine, kada su se američka pevačica Alison Moshart i engleski gitarista Džejmi Hins upoznali u Londonu i odlučili da nastupaju zajedno. Nedugo potom, svom bendu su dali ime The Kills, pošto im je to "zvučalo kao ime benda koji je mogao da postoji u bilo kojoj deceniji".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

13:30

The Kills za B92:
Foto: Promo / Kenneth Cappello

Razgovarao: Miloš B. Jovanović

Za poslednjih 17 godina snimili su pet albuma, od kojih je poslednji "Ash & Ice" (2016) dobio brojne pozitivne kritike. Nedavno su objavili novi singl "List of Demands".

Svojim karakterističnim indi-rok zvukom, sa elementima garažnog roka i bluza, i primesama lou-faj estetike, osvojili su brojnu publiku širom sveta. O tome govori i činjenica da su vrlo često na turnejama kao i da nastupaju širom planete. Jedan takav nastup razlog je njihovog dolaska u Srbiju i na Arsenal fest u Kragujevcu, gde će The Kills nastupiti 21. juna uveče.

U razgovoru za B92, Džejmi Hins potvrđuje da on i Elison u poslednje vreme dosta putuju i sviraju mnogo koncerata. On ističe i da su veoma uzbuđeni zbog svog prvog dolaska u Srbiju.

The Kills postoji skoro dve decenije. Sa Alison svirate od 2002. godine. Šta je to što vas održava svo to vreme i što vas tera da nastavljate nesmanjenom žestinom i energijom?

"Pre nego što smo osnovali The Kills, Alison i ja smo se poznavali. Bili smo prijatelji. A, takođe, bili smo i muzičari. Naša priča je, sve vreme, bila putovnje tokom koga smo otkrivali naše prijateljstvo i našu muzikalnost. Mislim da je to, bar jednim delom, razlog koji nas je dosta inspirisao."

"Takođe, dugo sam pretpostavljao da svi imaju tu istu vrstu uzbuđenja i inspiracije kada je muzika u pitanju. Izgleda, međutim, da se mnogi bendovi menjaju, i da ih više ne uzbuđuje da sviraju i da idu na turneje. Mi smo i dalje veoma uzbuđeni, ali i vrlo nervozni, svako veče pred koncert. I radujemo se svakom sledećem nastupu."
Prinscreen YouTube/The Kills
Vaša posvećenost muzici i zajedničkom radu na njoj, znači, dolazi upravo iz vašeg snažnog prijateljstva.

"Da. Naše prijateljstvo se razvijalo kroz našu muziku, a naša muzika je nastajala iz našeg prijateljstva. Te dve stvari su ono što nam daje dosta energije."

Džejmi Hins je 2013. godine povredio levu šaku, što je dovelo da infekcije kosti. U sledeće tri godine imao šest operacija i ostao bez mogućnosti da koristi srednji prst prilikom sviranja gitare. Zbog toga je, posle nekog vremena, sam naučio da svira bez njega.

Kako je povreda uticala na vaše sviranje?

"Više ni ne razmišljam o tome. Ne mogu da koristim jedan prst leve ruke, pa sviram gitaru bez njega. Zato sam sam razvio drugačiji način sviranja. Ali više stvarno ni ne razmišljam o tome."

Ono što je karakteristično za The Kills jesu video-spotovi za vaše pesme, koji se, rekao bih, razlikuju u odnosu na druge bendove. Imaju veoma izraženu filmsku dimenziju. Tu najviše mislim na "Doing It To Death"...

"Da, to je moj omiljeni!" "Hteo sam da povežem sve ono što je mene uzbuđivalo kod muzičkih spotova kada sam bio tinejdžer. Ima mnogo pank spotova koje zaista mnogo volim. Istovremeno, ima dosta pop spotova, kakav je 'Thriller' Majkla Džeksona. Uvek sam voleo kul koreografiju u muzičkim spotovima. Ima tu i mnogo drugih stvari... kao što Hodorovski i njegov film 'El Topo', i slični. Uvek sam pokušavao da sakupim sve to u jednom video-spotu."

A da li na estetiku vaših spotova utiče i činjenica da se Alison, osim muzike, bavi i umetnošću, odnosno slikarstvom i fotografijom?

"Da. Ona skoro uvek razmišlja na takav način."

The Kills nema problema sa tim da snima svoje verzije pesama drugih muzičara, čak i kada su u pitanju oni čiji muzika je žanrovski potpuno drugačija od vaše. Obradili ste Rijanu, repera Sola Vilijamsa...

"A na isti način smo obradili smo i pesmu Pitera Toša 'Stepping Razor'. Kada odem u studio sa pesmama koje znam ili koje volim pokušavam da nađem stil koji odgovara The Kills. To je ustvari bila potraga za zvukom, bez potrebe da brinete o pesmi. Hteli smo da ih uradimo na The Kills način."

Da li ljudi od vas mogu da očekuju da budete još otvoreniji i za neke druge muzičke žanrove?

"Naravno. Uvek sam voleo da ukrštam žanrove." Znate li nešto o vašoj popularnosti u Srbiji? Šta očekujete od nastupa u Kragujevcu?

"Ne. Ne znam ništa. Očekujem neočekvano. Nedavno smo imali slučnu situaciju, kada smo svirali dva koncerta u Rusiji. Svirali smo u Sankt Peterburgu, gde ranije nikada nismo bili. Nismo znali šta da očekujemo, a na kraju je ispalo potpuno ludilo. Bilo je prelepo. Nadam se da će biti naših fanova i da će biti veoma uzbudljivo."

A šta publika Arsenal festa može da očekuje od vas?

"Mi baš i ne planiramo koncerte na takav način. Sve zavisi od toga dana, i od toga gde smo. Sviraćemo pesme sa svih naših albima. Biće to eksplozivna svirka!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: