25 godina kasnije: Šta se zapravo dogodilo u spotu za "November Rain"?

Prošlo je 25 godina otkada je na MTV-ju prvi put prikazan spot benda Guns N' Roses za pesmu "November Rain". Koliko god puta ga pogledali, mnogi fanovi ni dan danas ne znaju o čemu se tačno radi.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Venčanje je tu, mlada je mrtva, ali postoji ključno pitanje koje sve vreme visi u vazduhu.

Kako je mlada umrla?

Iako su pravi fanovi verovatno odavno došli do ove informacije, većina ljudi ne zna odgovor.

Doduše, ne zna ni član benda Sleš koji je kratko i jasno to naznačio, dok je Eksl Rouz izjavio da je spot snimljen prema kratkoj priči.

Sve je počelo još 1983.

Ovaj devetominutni hit mnogi smatraju jednom od najnejasnijih rock opera u istoriji.

Reč je o singlu s hit albuma "Use Your Illusion I", objavljenog 1991, a pesma se odmah po izlasku probila na Bilbordovu Top 10 listu i automatski stekla status najduže pesme koja se našla na vrhu.

Rouz je počeo da je piše još 1983, a jedna od verzija trajala je skoro 20 minuta.

Za spot koji je objavljen u februaru 1992, grupa je angažovala režisera Endija Morahana, koji je nadgledao snimanje njihovih pređašnjih spotova za "Don't Cry" i "You Could Be Mine".

Rouz je odlučio da angažuje i Dela Džejmsa da osmisli adaptaciju jedne od njegovih kratkih priča. Reč je o "Without You", koja prati pevača kojeg proganja smrt njegove devojke. Uloga devojke pripala je Rouzovoj tadašnjoj devojci, manekenki Stefani Simor.

Uključeni tvrde da ne znaju kako je poginula

Ideja je bila da se snimi spot epskih razmera, a troškovi produkcije rasli su iz dana u dan.

Glavna lokacija bila je crkva koju su u pustinji u Novom Meksiku sagradili za 150.000 dolara i pritom organizovali i scenu koncerta s više od 1.500 statista. Legendarna Sleševa solaža snimljena je helikopterom.

Morahan je u razgovoru opisao atmosferu na snimanju: "Imali smo pet kamera, kranove, helikopter, ogromnu ekipu. I to sve za scenu od 27 sekundi". Ceo spot koštao je tada rekordnih milion i 500 hiljada dolara.

Lik mlade bitan je za priču jer se u spotu sugeriše da je nedugo nakon venčanja počinila samoubistvo.

Ili ne?

Niko nije znao šta se dešava.

"Radilo se o konceptu. Pesma je jasna sama po sebi, ali video je složen. Znam samo da postoji scena venčanja, a koncept venčanja nije mi se svideo", izjavio je Sleš za Hafington post 2014. godine.

Morahan tvrdi da ne zna zašto je Simor snimljena u kovčegu tako da joj ogledalo prekriva pola lica.

Šta se zapravo dogodilo?

Upravo u priči "Without You" saznaje se da je mladea počinila samoubistvo, pucavši sebi u glavu pištoljem.

Dakle, to bi objasnilo i ogledalo koje se ponekad koristi u situacijama s otvorenim kovčegom, kada je glava tela unakažena, pa odraz u ogledalu stvara iluziju da je sve u redu.

Devojku, dakle, nije ubio pljusak, a krivac nije ni Eksl Rouz koji, prema pojedinim tvrdnjama, spada među osumnjičene jer postoji scena u kojoj prolazi pored prodavnice oružjem.

Bili zadovoljni ovim objašnjenjem ili ne, jedino je koje postoji, ali to očigledno nije posebno pogodilo gledaoce jer je "November Rain" i danas jedan od najgledanijih spotova 20. veka.

Isto važi i danas, 25 godina kasnije - na Jutjubu ima više 860 miliona pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu