Preminuo Mladen Bata Vranešević

Mladen Bata Vranešević član benda Laboratorija zvuka preminuo je u subotu 15. jula u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2006.

16:35

Default images

Mladen je sa bratom Predragom osnovao grupu Laboratorija zvuka.

Prvi put rade zajedno 1971. godine kada, na tekst Branka Andrića, komponuju muziku za kratkometražni film „Zdravi ljudi za razonodu“ reditelja Karpa Godine za koju dobijaju nagradu na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu.

U stanu improvizuju studio i počinju da komponuju za radio, film, televiziju i pozorište.

Za taj rad često bivaju nagrađeni kod nas i u inostranstvu.

Sa Želimirom Žilnikom 1976. godine u pozorištu pripremaju predstavu „Gastarbajter opera“ a iste godine rade muziku za film „Splav meduza“ Karpa Godine.

Tokom dugogodišnjeg rada snimili su muziku za filmove „Veštački raj“, „Još ovaj put“, „Kraj rata“, „Oktoberfest“, „Original falsifikata“, „Pun mesec nad Beogradom“ i druge.

Autori su muzike i špica za TV emisije „Poletarac“, „Priče iz nepričave“, „Čik pogodi ko sam“.

1978. osnivaju grupu „Laboratorija zvuka“ u kojoj nastupa veliki broj muzičara i drugih (bodi bilderi Petar i Irena Čelik i Slobodan Blagojević, novosadski marginalac Vilmoš Kuboj, Dušica Ilić - kasnije proročica Kleopatra i dr.).

Posle nastupa na Zagrebačkom bijenalu ostvaruju kontakte sa engleskim menadžerima i avgusta 1984. godine pet večeri uzastopno nastupaju pod imenom u londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti (ICA), gde izvode muzičko scenski hepening „Jašući konje San Marka“.

Snimili su sedam singlova i albume „Telo“(1980), „Duboko u tebi“(1982), „Nevinost“(1986) i CD „Nema niđe te ljepote“(1996).

Kontra Magazin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: