''Građanski modernizam' na Dedinju'

Izložba umetničkih radova pod nazivom ''Građanski modernizam i popularna kultura. Epizode modnog, pomodnog i modernog (1918-1941)'' biće otvorena u sredu 4. jula u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u izlagačkom prostoru Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, saopšteno je iz MSU.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

12:36

Default images

Kraj Prvog svetskog rata označio je početak perioda ubrzane modernizacije srpskog društva, makar u njenim spoljnim manifestacijama.

Prostori javnog okupljanja i još više javne zabave svedočanstva su novih interesovanja, modnih i pomodnih dešavanja, kao i jednog drugačijeg životnog stila i organizacije slobodnog vremena koji postaju statusni simboli i elementi prepoznavanja novog modela života evropeiziranog narastajućeg građanstva, navodi se u saopštenju.

Ideja izložbe, koja će trajati do 3. septembra, bila je da kroz veze mode, popularne kulture, umetnosti, društvenih i istorijskih prilika, ukaže na osobenosti međuratne kulture kroz vizuelnu interpretaciju urbane svakodnevice.

Tematski grupisana oko događaja iz domena popularne kulture (beogradsko gostovanje varijete vedete Džozefine Bejker, dolazak teniskog prvaka Anrija Košea, otvaranje Zoološkog vrta u Beogradu,) i mogućnosti njihovog prenošenja na polje vizuelnih umetnosti – slika, filmova, fotografija, dizajna – uloga modnog i pomodnog u konstrukciji građanskog identiteta srpskog društva ovom prilikom predstavlja se i kao svedočanstvo nezaustavljivog prodora konzumerizma u dobro čuvani elitni prostor.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 50 umetničkih radova slika, crteža, plakata, fotografija, filmova više autora - Paje Jovanovića, Save Šumanović, Petra Dobrovića, Ivana Radovića, Miloša Golubovića.

Postavka ''Građanski modernizam i popularna kultura. Epizode modnog, pomodnog i modernog“, realizovana je u saradnji sa Galerijom Matice srpske, gde je prvobitno prikazana 2011. godine, a sada će biti i sadržajno proširena.

Društvo istoričara umetnosti nagradilo je ovu izložbu kao najbolju u Srbiji u 2011. godini.

U četvrtak 5. jula biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: