Jubilej Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka proslavlja 65 godina postojanja 6. juna, a na svoj dan, koji je i dan prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu, svečano će otvoriti i 16. Festival nitratnog filma čiju okosnicu čini obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Izvor: SEEcult.org Autor: D. Stefanović Beograd
Podeli

Kinoteka je ranije ove godine započela redovan program u zgradi u Uzun Mirkovoj, koju je dobila još pre 15 godina, ali je vodila tešku borbu za to zdanje. Nakon višegodišnje rekonstrukcije i produžene administrativne procedure za sve neophodne dozvole, Kinoteka se napokon preselila u Uzun Mirkovu, gde nudi publici dve projekcije dnevno, uz nastavak redovnog programa u svom Muzeju u Kosovskoj, piše portal SEEcult.

“Za nama je ogroman posao, vreme ‘obnove i izgradnje’”, rekao je v.d. direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović 3. juna na konferenciji za novinare. Preseljenjem u novu zgradu, Jugoslovenska kinoteka dobila je, kako je istakao, mogućnost da sve što su činile ranije generacije kinotečana primerenije predstavlja javnosti.

“Ono što naslediš dužan si i (sa)čuvati – što i jeste misija arhivista upravo radi onih koji dolaze posle nas”, rekao je prvi čovek Jugoslovenske kinoteke, jednog od najvećih filmskih arhiva u svetu sa više od 100.000 filmova iz više od 80 nacionalnih kinematografija.

Ističući veliki posao koji obavlja Centar za digitalizaciju i podsećajući da su sređeni depoi i da ostaje da se reši samo pitanje depoa u Luci Beograd, Zelenović je rekao da Kinoteka obeležava jubilej na radni i na svečani način, pa i bez lažne skromnosti.

Povodom jubileja, Kinoteka će 6. juna uručiti svoje najveće priznanje – nagradu Zlatni pečat dramskoj umetnici Miri Banjac i reditelju Miši Radivojeviću. Biće uručena i Zlatna plaketa Fondaciji “Aleksandar Saša Petrović” i pojedincima zaslužnim za domaću kinematografiju. Na svečanom otvaranju 16. Festivala nitratnog filma biće uručena i priznanja ličnostima koje su doprinele radu Kinoteke.

Završne pripreme proslave jubileja i 16. Festivala nitratnog filma poklopile su se sa nezapamćenim poplavama, pa je i Kinoteka u delu depoa sa kolor filmovima imala izvesnih problema sa vodom, ali je sprečeno bilo kakvo iznenađenje i opasnost da voda prodre do filmskih kopija.

Festival nitratnog filma, koji će biti održan od 6. do 15. juna pod geslom “Prohujalo sa nitratom”, predstaviće oko 60 igranih i dokumentarnih filmova, od kojih je polovina posvećena Prvom svetskom ratu, dok drugi deo programa čine naslovi različitih žanrova.

Festival počinje filmovima producenta Đoke Bogdanovića, snimljenim za vreme Drugog balkanskog rata 1913. godine i uoči samog izbijanja Prvog svetskog rata 1914. Reč je o završnom delu restaurisanih filmova iz fonda jednog od pionira srpske kinematografije, istakao je upravnik Kinotekinog Arhiva Aleksandar Saša Erdeljanović. Njihovim prikazivanjem kruniše se završetak trogodišnjeg rada Arhiva Jugoslovenske kinoteke na obradi, montaži i digitalnoj restauraciji tog svetski značajnog filmskog fonda, koji pada i na stogodišnjicu Bogdanovićeve smrti.

Program filmova o Prvom svetskom ratu obuhvata i ostvarenja iz zemalja pobednica i pobeđenih zemalja, uključujući dosad neviđene dokumentarne žurnale o Srbiji, srpskoj vojsci i narodu, koje je Kinoteka dobila od specijalizovanih arhiva ratnih filmova, kao što su Vojni arhiv francuske vojske iz Ivrija na Seni i Imperijalni ratni muzej iz Londona.

Posebno je najavljen film “Poseta kralja Ludviga Beogradu” iz septembra 1918. godine, koji je tek nedavno pronađen u Austrijskom filmskom arhivu u Beču. Jugoslovenska kinoteka i pomogla austrijskim arhivistima da lociraju mesto snimanja tog filma – jednog od poslednjih filmskih izveštaja okupatorskih snimatelja sa srpskog fronta.

Novinari su imali priliku da pogledaju odlomak “Posete kralja Ludviga Beogradu”, kao i kadrove filmova “Nesreća na železnici” (1921), “Najjači” (1929), “Crvenokošuljaši” (1952) i "Četrdeset četiri", koje takođe ne bi trebalo propustiti.

Vrhunac programa posvećenog Prvom svetskom ratu biće premijera petosatne televizijske serije “Apokalipsa, Prvi svetski rat”, koja odmah posle prvog prikazivanja u Francuskoj stiže na Festival nitratnog filma. U toj ambicioznoj seriji, između ostalih velikih arhiva, učestvovala je svojim materijalima i Jugoslovenska kinoteka, a projekciji će 13. juna prethoditi i predavanje istorijskog savetnika te serije Frederika Geltona (Frédéric Guelton).

U okviru Festivala nitratnog filma, 13. juna u Kinoteci će biti otvorena izložba “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”, koja će putem originalnih materijala iz ratnog perioda, fotografija, plakata, dokumenata i isečaka iz štampe dočarati tragičan, ali i veličanstven put koji su Srbi prošli od Sarajevskog atentata 1914. do oslobođenja u jesen 1918. godine.

U programu 16. Festivala nitratnog filma učestvuje čak 28 arhiva iz raličitih delova sveta (iz Rumunije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Austrije, Španije, Italije, Mađarske, Velike Britanije, Češke, Poljske, Japana, Norveške, Slovenije, Švedske, Grčke…), čime je premašen prošlogodišnji rekordni broj partnera. I ove godine očekuje se dolazak direktora i drugih kolega iz filmskih arhiva u svetu.

Veći deo programa biće održan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj, osim otvaranja i projekcije “Apokalipse”.

U Uzun Mirkovoj do kraja juna publika ima priliku da vidi i filmove Brajana de Palme, Džona Frankenhajmera, Terija Gilijama, Dejvida Kronenberga, Kventina Tarantina, Federika Felinija, Luisa Majlstona, F.V. Murnaua, Frica Langa, Sergeja Ejzenštajna, Čarlija Čaplina, Karla Frojnda, Džejmsa Vejla, kao i Reviju japanskih filmova.

Publika u Kosovskoj imaće priliku da se podseti diva svetskog filma Bet Dejvis, Lorin Bekol, Klaudije Kardinale, Katrin Denev, Me Vest, Džoan Kraford, Olivije de Hevilend, Grejs Keli, Džejn Mensfild, Ave Gardner, Džejn Rasel i Đine Lolobriđide.

Junski program u Muzeju Kinoteke započet je sećanjem na Boba Hoskinsa, Hansa Rudolfa Gigera i Tatjanu Samojlovu, a za kraj meseca najavljena je 43. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije.

strana 1 od 38 idi na stranu