Sve je spremno za 68. Mostru

Projekcijom političke drame "Martovske ide" (The Ides of March) u režiji Džordža Klunija (George Clooney) u Veneciji 31. avgusta svečano počinje 68. Međunarodni filmski festival.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.08.2011.

14:55

Default images

Za Zlatnog lava na ovogodišnjoj Mostri nadmetaće se 23 filma, a do sada su poznata 22 naslova. Poslednji film u takmičarskoj selekciji biće objavljen naknadno.

U Veneciju će doputovati brojne holivudske zvezde - Kira Najtli (Keira Knightley), Kejt Vinslet (Kate Winslet), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), Met Dejmon (Matt Damon), Kolin Fert (Colin Firth) i drugi.

Među filmovima u konkurenciji za Zlatnog lava je nova adaptacija romana "Orkanski visovi" Emili Bronte koju je snimila Britanka Andrea Arnold. Njen sunarodnik Stiv Makvin (Steve McQueen), autor izuzetno hvaljenog prvenca "Glad" (Hunger), predstaviće svoje drugo ostvarenje, "Sramota" (Shame) o čudnom odnosu između brata (Majkl Fasbender) i sestre (Keri Maligan).

U takmičarskoj selekciji je i adaptacija špijunskog romana Džona le Karea (John le Carré) "Dečko, dama, kralj špijun" (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) u režiji Šveđanina Tomasa Alfredsona, sa Kolinom Fertom, Gerijem Odlmanom (Gary Oldman) i Džonom Hertom (John Hurt) u glavnim ulogama. Među ostvarenjima u trci za glavnu festivalsku nagradu su i roditeljska drama "Krvoproliće" (Carnage) Romana Polanskog, sa Kejt Vinslet, Džodi Foster (Jodie) i Kristofom Valcom (Christoph Waltz), "Ubica Džo" (Killer Joe) Vilijama Fridkina (William Friedkin) i "Opasni metod" (A Dangerous Method) Dejvida Kronenberga (David Cronenberg) o rivalitetu između Sigmunda Frojda (Vigo Mortensen) i Karla Junga (Majkl Fasbender).

Honkoški reditelj Džoni To (Johnnie To) predstaviće akcioni film o pohlepi "Život bez principa" (Life Without Principle), a Rus Aleksandar Sokurov ostvarenje "Faust".

Specijalista za nezavisni američki film, Tod Solonc (Todd Solondz), bavio se u „Favoritu iz senke” (Dark Horse), romansom dvoje tridesetogodišnjaka autsajdera a njegov sunarodnik Ejbel Ferara (Abel Ferrara) krahom planete u filmu „4:44 Poslednji dan na Zemlji” (4:44 Last Day on Earth)

Na programu će biti i dva francuska ostvarenja: „Vrelo leto” (Un été brûlant) Filipa Garela ( Philippe Garrel) sa Monikom Beluči (Monica Belucci) u ulozi glumice koja se našla u ljubavnom trouglu i „Piletina sa šljivama” (Poulet aux prunes) Maržan Satrapi (Marjane) i Vensana Paronoa (Vincent Paronnaud) o violinisti koji se odriče svojih snova zbog ljubavi i muzike.

Festivalska publika moći će da pogleda i egipatski dokumentarni film "Tahrir 2011", o padu režima u toj zemlji, kao i film "V.E.", drugo ostvarenje u kojem se pop zvezda Madona pojavljuje u ulozi rediteljke. Ti filmovi biće prikazani van takmičarske selekcije.

Met Dejmon, Marion Kotijar (Cotillard), Kejt Vinslet, Džud Lo (Jude Law) i Gvinet Paltrou junaci su filma "Zaraza" (Contagion) Stivena Soderberga (Steven Soderbergh), dok Al Paćino (Pacino) igra samog sebe i kralja Heroda u dokumentarnom biografskom filmu "Divlja Saloma" (Wilde Salome) koji je i režirao.

O dobitniku „zlatnog lava” odlučivaće žiri na čelu sa američkim rediteljem Darenom Aronofskim (Darren Aronofsky) koji je u Veneciji trijumfovao 2008. filmom „Rvač”.

Očekuje ga nimalo ugodan zadatak jer je prošlogodišnje vođenje žirija od strane njegovog kolege Kventina Tarantina (Quentin) okarakterisano kao „izraz elitističke, relativističke i snobovske kulture”, budući da je glavnu nagradu dodelio neubedljivom filmu „Somewhere” svoje bivše devojke Sofije Kopole (Coppola), a dve druge nagrade dobrom prijatelju Aleksu de la Iglesiji za „Tužnu baladu o trubi” (Balada trieste de la trompeta).

Festival će 10. septembra zatvoriti film „Dame u nevolji” (Damsels in Distress) prvo ostvarenje Vita Stilmana (Whit Stillman) još od 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: