Beč "ažurira" opštinske muzeje

S namerom da modernizuje rad opštinskih muzeja i podrži njihov dalji razvoj, Beč je pokrenuo projekat "Opšinski muzej, ažuriran" (Bezirksmuseum Reloaded).

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Alexander Koerner/Getty Images
Foto: Alexander Koerner/Getty Images

Pored već poznatih muzeja kao što su Leopold, Albertina ili Muzej istorije umetnosti, u svakoj od 23 bečke opštine postoji i opštinski muzej. Ti muzeji se bave lokalnom kulturom i u njihove eksponate spadaju dokumenti, fotografije, karte i drugi predmeti koji svedoče o značajnim lokalnim ličnostima i događajima iz prošlosti. Na održavanju ove građe, organizaciji izložbi i istraživanjima radi ukupno 310 volontera.

Stoga je Grad Beč odlučio da ovim muzejima u periodu 2020-2023. ponudi dugoročnije finansijsko rešenje. Investicija će iznositi 809.000 evra godišnje i time udvostručiti dosadašnja sredstva. Pored toga, planirano je da se mladim kustosima i kustoskinjama pruži prilika da u tim muzejima još za vreme studija steknu odgovarajuće i neophodno radno iskustvo.

Uz pomoć uže saradnje sa gradskim muzejima opšinski muzeji bi trebalo da doprinesu kvalitetu celokupne kulturne ponude grada Beča. Ulaz u ove muzeje je besplatan, prenosi bosanski portal Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.