Izložba "Beograd 1918. Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu"

Povodom proslave sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, Istorijski arhiv Beograda pripremio je izložbu "Beograd 1918. Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu", koja će biti otvorena 1. novembra.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

12:06

Izložba
Foto: Screenshot, Youtube

Izložba, čiji je autor Slobodan Mandić, istoričar i viši arhivista u Istorijskom arhivu Beograda, ima za cilj da na osnovu raspoložive arhivske građe ukaže na neke od važnih pojava i događaja koji su pratili dane uoči, tokom i nakon oslobođenja Beograda na kraju Prvog svetskog rata.

Za potrebe izložbe izdvojeno je 206 dokumenata i fotografija iz Istorijskog arhiva Beograda.

Odabrana arhivska građa biće predstavljena na 31 panou, podeljenim u šest tematskih celina: "Beograd u Prvom svetskom ratu", "Materijalno uništavanje", "Od Soluna do Beograda", "U slobodnom gradu", "Ka prestonici Kraljevstva SHS" i "Sećanja, priznanja, odlikovanja".

Izložbom je obuhvaćen život u Beogradu pod okupacijom, kao i događaji u vezi sa probojem Solunskog fronta.

Posebno su osvetljeni događaji koji su usledili nakon ulaska generala Petra Bojovića sa trupama u oslobođeni grad.

Izložba će ukazati na obnovu rada institucija gradske uprave i niz mera za regulisanje života u razorenoj i ratom iscrpljenoj prestonici.

Posetiocima će biti predstavljeni organizovani popis i elaborat o učinjenoj ratnoj šteti prilikom bombardovanja i tokom okupacije, kao i dokumenti koji govore o pripremama za ujedinjenje u novu jugoslovensku državu.

Izložbu će biti moguće pogledati u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda do kraja novembra, a ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: