Džoni Štulić: Bregović kasni deceniju za mnom

"Pevao sam sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička.”

Podeli
Foto: petrovicpetar / Youtube Screenshot
Foto: petrovicpetar / Youtube Screenshot

“On nije pevač, on je kompozitor. On nije roker, on je bitnik. Roker ne znači ništa. I on je bio prvi.“

To su neke od poruka koje je Branimir Džoni Štulić poslao kroz intervjuu koji je objavljen u današnjem izdanju "Večernjih novosti".

"Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada.

Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove 'vikipedije' koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo.

"Jedini sam kod nas imao program od svojih pesama, dok su pola repertoara na koncertu Bijelog dugmeta bile tuđe pesme, kao Yesterday na primer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama", rekao je između ostalog Džoni Štulić.

To, doduše, nije bilo jedino pominjanje Gorana Bregovića i Bijelog dugmeta. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, "pre Bregovića i svih ostalih". U drugim osvrtima bio je prilično oštriji prema Bregoviću.

Počelo je pričom o bitnicima i samodefinisanju u kontekstu jugoslovenskog rokenrola.

"Nikada nisam bio roker, ja sam bitnik. Rok je došao sa hipicima, ja sam izgledao kao hipik, ali nikad to nisam bio. Uvek sam bio bitnik, crno-beli film, nikada nisam bio kolor.

Roker ne znači ništa. Čak nisam ni pušio. Nisam mogao da podnosim cigarete i dim. Jedino sam propušio kada samo počeo da prevodim ove je*ene klasike a kako ne mogu da pušim cigaretu, napravim džoint, legnem, on me uspori i onda mogu red po red da radim. Inače, pri zdravoj pameti i svesti, koji normalan čovek može stotinu hiljada linija da prevodi red po red.

Sećam se ko sad, sa šest godina sam čitao i latinicu i ćirilicu. Neverovatno kako je bilo napredno vreme. Čitao sam stripove "Den Deri", za koje nisu baš znali u Americi i engleskoj. 'Kekec' je 1957. počeo da izlazi sa tim stripovima i ja sam kao dete gutao sve te futurističke stvari.

Pevao sam 'Dajanu' od Pola Enke, ali sa domaćom tekstom 'O, Dajana, volim te, skini gaće, molim te, da ti vidim...'.

Nisam znao šta to znači, ali sam pevao sa pet godina

"Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo", ispričao je Džoni Štulić.

Ostalo

Dani korejske kulture: "Skokni do Koreje"

Ambasada Republike Koreje organizovaće tokom maja i juna u Beogradu i Novom Sadu "Dane korejske kulture" u cilju promocije kulture te nama daleke zemlje, ali i stvaranja jačih veza između korejskog i srpskog naroda.

Ostalo nedelja 30.04. 13:35 Komentara: 0

Izgradnja Hrama Svetog Save se bliži kraju

Oko 90 odsto građevinskih radova na Hramu Svetog Save u Beogradu je završeno, a preostalo je da se još uradi podno grejanje, postavljanje mermera, mozaik u oltarskom delu, ugrade liftove za prevoz turista na terasu Hrama kao i manji radovi na enterijeru i eksterijeru ove svetinje.

Ostalo nedelja 30.04. 11:55 Komentara: 7

Nišvil traži: Odvojite budžet za Bg od ostatka Srbije

"Nišvil jazz festival se zahvaljuje Ministarstvu kulture i informisanja na ovogodišnjem uvećanju podrške festivalu na 2,4 miliona (u odnosu na prošlogodišnjih 1,25 miliona) iako je to značajno manje nego 2012. godine kada je Ministarstvo kulture pomoglo Nišvil iznosom od 4 miliona - i svakako neadekvatno značaju Nišvila za kulturnu sliku Srbije", saopštava direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Ostalo petak 28.04. 12:07 Komentara: 5
strana 1 od 27 idi na stranu