Bećkovič dobitnik nagrade „Zlatni ključ Smedereva“

Književnik Matija Bećković dobitnik je međunarodne nagrade "Zlatni ključ Smedereva" za ukupno pesničko delo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nagrada će mu biti uručena na festivalu "Smederevska pesnička jesen" koji će biti održan od 13. do 15. oktobra.

Priznanje se sastoji od pozlaćene kopije ključa srednjevekovnog Smedereva, izbor iz pesničkog stvaralaštva laureata, koji je upravo objavljen pod naslovom "Ogledalo" i novčanog iznosa.

"Zlatni ključ", inače, u najvećem broju su dobijali strani pesnici, a od domaćih to su bili Miodrag Pavlović, Tanasije Mladenović, Stevan Raičković i Ljubomir Simović.

Osnovan 1970. festival je proteklih decenija okupio oko 2.000 pesnika iz svih krajeva sveta, objavljeno je više od 300 knjiga, a programe je pratilo više od 200.000 posetilaca.

"Ja nisam želeo da postanem ništa drugo već ono što sam postao i da postignem nešto više nego što sam postigao", rekao je Bećković na konferenciji u UKS povodom nagrade "Zlatni ključ Smedereva".

On je dodao da mu je najveće priznanje bilo kada su ga u valjevskoj gimnaziji nazvali pesnikom, a posle je bio mladi pesnik, pa pesnik koji obećava, pa pesnik pred kojim je lepa budućnost.

U međuvremenu je dobio brojne nagrade, a ova mu je, kako kaže, jedna od najdražih

Ostalo

Poljska odbila da izruči Polanskog SAD

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Ostalo petak 30.10. 14:36 Komentara: 27

Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915

U organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, u Valjevu, u petak, 30. oktobra 2015. godine, u 16.30 časova, započeće program obeležavanja sto godina od Valjevske bolnice „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“.

Ostalo petak 30.10. 11:19 Komentara: 0

Otvorena Živa biblioteka: "Ne ceni knjigu po koricama"

Živa biblioteka, čiji je cilj promocija ravnopravnosti i tolerancije, otvorena je danas u okviru Sajma obrazovanja ''Zvonce'' na Sajmu knjiga, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ove godine broj pritužbi, pristiglih instituciji na čijem je čelu, dupliran u odnosu na 2014. godinu.

Ostalo četvrtak 29.10. 14:23 Komentara: 1

Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Ostalo sreda 28.10. 12:20 Komentara: 1
strana 1 od 44 idi na stranu