Zidna slika Raula Goldonija ponovo pred publikom MIJ-a

Zidna slika "Život, stradanja i borba naroda na području kraja predsednika Josipa Broza Tita, od srednjeg veka do oslobođenja" , Raula Goldonija, koja je nastala 1963. godine na zidu prvog sprata objekta Muzej 25. maj, u subotu 4. jula nakon 19 godina ponovo će biti otkrivena i dostupna za razgledanje posetiocima Muzeja istorije Jugoslavije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako navode iz MIJ-a, u rad će biti pušten i digitalni info-kiosk koji će poseti pružiti informacije o konzervaciji slike, kao i samu priču o njenom nastanku. Ovom prilikom u MIJ će biti otvorena i mini izložba radova studenata master akademskih studija 2014/2015. Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radovi na konzervaciji i restauraciji slike počeli su u novembru 2014. godine, a završeni u maju 2015. u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Konzervacija i restauracija. Monumentalna slika dimenzija 4,4 x 14,6 metara slikana je seko tehnikom, pigmentima i polivinil-acetatom kao vezivom. Ukupna površina koju slika zauzima iznosi 64,24 metara kvadratnih, a autor Raul Goldoni sliku je izradio u saradnji sa Margitom Trkuljom, akademskom slikarkom iz Zagreba, za manje od dva meseca.

Slika je bila dostupna posetiocima do 1996. godine, kada je zbog potreba programa Oktobarskog salona prekrivena platnom, a ispred nje podignut zid od rigipsa (u junu 2015. uklonjen, dok je platno skinuto u februaru 2011. godine u prisustvu stručnjaka iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu).

Nakon dobijenog projekta konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnoj slici, koji je izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, pristupilo se radovima.

Projekat je izradila mr Stojanka Samardžić, konzervator-restaurator, savetnik, dok je izvodjač konzervatorsko-restauratorskih radova Fakultet primenjenih umetnosti, odsek Konzervacija i restauracija na čelu sa mentorom mr Radomirom Samardžićem, redovnim profesorom.

Studenti master akademskih studija koji su izveli radove na slici su Mila Vranješ, Dragana Vićentijević, Aleksandar Ćulibrk i Ana-Marija Spasenović.

Zidna slika Raula Goldonija (1919-1983), hrvatskog akademskog slikara, vajara i dizajnera, nastala je 1963. godine, kao deo celokupnog dizajna u enterijeru novootvorenog Muzeja 25. maj, u skladu sa modernističkom idejom o gesamtkunstwerk-u (total dizajn).

Zadata tema "Život, stradanja i borba naroda na području kraja predsednika Josipa Broza Tita, od srednjeg veka do oslobodjenja", realizovana je kroz kompoziciju koja je podeljena na dva jednaka i ravnopravna dela. Levo je prikaz bune slovenskih seljaka na prostoru Hrvatskog Zagorja 1573. godine, čiji je vodja bio Matija Gubec, a desno Narodnooslobodilačke borbe.

Relacija Gubec - Tito, trebalo je da pruži neophodnu istorijsku perspektivu klasne borbe za ravnopravnost, a povezivanje seljačke bune i partizanskog pokreta naglašavalo je kontinuitet borbe naših naroda za bolji život.

foto: flickr.com/jorge lascar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu