Janko Brašić i oparićka slikarska škola

Kulturna manifestacija "Jankovi dani", posvećena slikaru i vajaru, rodonačelniku Srpske škole naivnog slikarstva Janku Brašiću (1906.-1994.) održaće se 29. jula u njegovom rodnom selu Opariću kod Rekovca.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

17:00

Default images

U okviru manifestacije biće održan okrugli sto "Janko Brašić i oparićka slikarska škola", dečija likovna kolonija, izložba slika i skulptura, meda i vina, susret pesnika, izložba narodne radinosti i starih zanata, knjiga i časopisa.

Manifestacija će početi liturgijom u manastiru "Preradovac" a sve aktivnosti biće održane u Osnovnoj školi u Opariću, saopštio je danas Organizacioni odbor manifestacije.

Brašić je i osnovač Galerije samoukih slikara u Jagodini, šezdesetih godina prošlog veka, prve u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je u sastavu Muzeja naivne i marginalne umetnosti u ovom gradu. "Jankovi dani", 12. po redu, održavaju se u okviru pratećeg programa Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", koji će se, 45. put ove godine održati u porti srednjovekovnog manastira Kalenić, a na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke 2. i 3. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: