Hrvatski film "Murina" osvojio nagradu za najbolji debitantski film

Film Antonete Alamat Kusijanović dobio je prestižnu nagradu "Camera d’Or" što je jedan od najvećih uspeha hrvatskog filma u inostranstvu.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2021.

21:42

Hrvatski film
Foto:Shutterstock/faboi

Na svečanom proglašenju pobednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu održanom u subotu 17. jula, film Antonete Alamat Kusijanović "Murina” dobio je prestižnu nagradu "Camera d’Or", što je jedan od najvećih uspeha hrvatskog filma u inostranstvu.

Ova nagrada dodeljuje se najboljem debitantskom filmu u okviru svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Ovo je prvi put, od nezavisnosti Hrvatske, da je jedan hrvatski film uvršten u program "15 dana autora" (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Kanu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana sveta, a svetskoj publici otkriva mlada imena filmske industrije.

Predsednica žirija glumica Melani Tijeri, prilikom dodele nagrade, izjavila je da su nagradili kvalitetan film, a odluku su, bez ikakve sumnje, doneli veoma brzo. Nagradu je preuzeo koscenarista filma Frank Gracijano. Projekcija "Murine" održana je u dvorani "Teatra Kroaseta" u Kanu, a ovo je, takođe, bila i svetska premijera tog filma pred publikom iz čitavog sveta.

Film “Murina” je porodična psihološka drama čija se radnja odvija tokom četiri dana na jednom hrvatskom ostrvu. Ovaj film predstavlja nastavak višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”.

Film je sniman na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: