Srbi i Hrvati "pokvarili" IMDB: Besomučno kliktali, pa isključeno ocenjivanje "Dare iz Jasenovca"

Izgleda da je, bar za sada, prekinut rat na internetu između Srba i Hrvata koji su besomučno ocenjivali film "Dara iz Jasenovca" na jednom od najpoznatijih sajtova za ljubitelje filmske umetnosti. Naime, na portalu IMDB odlučili su da uklone mogućnost ocenjivanja tog filma.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2021.

09:25

Srbi i Hrvati
Foto: Profimedia

Naime, film "Dara iz Jasenovca", srpski kandidat za nagradu Oskar, do sada je imao priliku da pogleda veoma mali broj ljudi, ali to nije sprečilo brojne ljude koji ga nisu pogledali da mu daju veoma niske ili visoke ocene na IMDb.

Ono što je zanimljivo je da oni koji su ocenjivali nisu ni stigli da odgledaju film i daju realnu ocenu, već su to radili čisto iz inata. Srpskog ili hrvatskog, apsolutno nije ni bitno.

U trenutku kada je isključena opcija ocenjivanja, film je imao ocenu 9,4/10.

Možda će se ova funkcija vratiti kada prikazivanje filma u bioskopima počne, ali o tome još nema informacija.

Verovatno je razlog za ovakvu odluku IMDB-a svojevrsni "rat" ocenama koji su pokrenuli srpski i hrvatski korisnici, zbog toga što je ovaj film, na osnovu tematike, dobijao veliki broj ocena 1.

Podsetimo, sve je počelo kad je "Varajeti", jedan od najuticajnijih filmskih magazina na svetu, objavio kritiku Džeja Vajsberga, koji je film nazvao "neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande", koju su preneli i brojni hrvatski i srpski mediji.

Isti dan film je dobio nekoliko izrazito loših komentara na IMDb-u, a isti mu korisnici ostavljali najnižu ocenu (jedinicu). Informacija o tome počela je da se deli po društvenim mrežama, a neki korisnici iz Srbije odmah su zaključili da Hrvati namerno ruše ocenu filma.

"Još jedna srpska laž. Politički motivisan film, pun laži. Srbi ovim filmom žele da demonizuju sve Hrvate. Smešno", jedan je od komentara.

Na ovo su odmah reagovali neki Srbi koji su na društvenim mrežama počeli da objavljuju pozive svojim sunarodnicima da filmu daju što veću ocenu jer su "ustaše krenule da botuju na IMDb-u".

"Ne sumnjam da će ljudi potresno doživeti ovaj film, jer je priča koja se tiče svih nas, veoma teška i emotivna", rekla je za nedavno za Prva TV glumica Ana Lečić, koja u filmu tumači lik Božice.

Božica je zaista postojala u istoriji. Ona je vođa u logoru "Stara Gradiška". Brutalna je, nemilosrdna, krvoločna... ne vidi se nikakav momenat preispitivanja, već je to osoba koja "ubije, a ne trepne".

O svemu što se dešavalo oko filma "Dara iz Jasenovca" oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je navela da napadi na film i pokušaj njegove diskreditacije, "kroz potpuno neprimerene, neutemeljene i neistinite političke ocene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda".

Maja Gojković je istakla i da "Dara iz Jasenovca" nije propaganda, već je, kako kaže, ovaj film "glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za decu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: