Dekan FDU: Biće raspisan novi konkurs za profesore

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Zoran Popović izjavio je danas da će FDU ponovo raspisati konkurs za izbor profesora, od vanrednih do redovnih i da će procedura biti ubrzana, kako bi profesor Istorije svetskog pozorišta i drame Ivan Medenica mogao ponovo da konkuriše za mesto redovnog profesora.

Izvor: Beta

Petak, 07.10.2016.

14:12

Dekan FDU: Biće raspisan novi konkurs za profesore
Foto: Wikimedia Commons

"Priča da je (Medenica) ostao bez posla, da odlazi sa fakulteta nije tačna. Ja sam juče posle neuspešnog izbora pozvao čitavu katedru za filmsku i TV režiju i pokušali smo da nađemo zakonsko i normativno rešenje, kako bi kolega ostao", rekao je Popović agenciji Beta. On je dodao da Medenica ima ugovor do 1. novembra.

"Očekujem da komisija opet napiše izuzetno povoljan izveštaj, molio sam i studente da napišu dopis profesorima. Ubrzaćemo proceduru i on (Ivan Medenica) neće nijedan dan ostati bez posla", rekao je Popović.

Popović je kazao da "ni u snu" nije očekivao da Medenica neće biti izabran za redovnog profesora FDU, jer je imao izuzetno pozitivan izveštaj komisije za izbor, koja je sastavljena od eksperata u toj oblasti i ima izuzetne reference.

"Kada se glasa na Izbornom veću, glasaju samo oni članovi u koje se zvanje kandidat bira, dakle mogli su da glasaju samo redovni profesori, kojih na fakultetu ima 50. Kvorum je dve trećine (35), a bilo je prisutno 37 profesora. On je dobio 24 glasa, a bilo mu je potrebno 26. Ne možemo da utičemo na ljude da glasaju za ili protiv. Da je bila prisutna većina, verujem da bi on bio izabran", rekao je Popović.

On je dodao da o Medenici ima visoko mišljenje i da veruje da takvo mišljenje ima i većina kolega, kao i studenti FDU.

"On je sjajan pedagog i pozorišni kritičar i teoretičar, istoričar poziorišta. On može da pruži studentima puno toga u smislu znanja", rekao je Popović.

Profesor Ivan Medenica nije izabran za redovnog profesora FDU, zbog čega su reagovale mnoge njegove kolege, a studenti potpisuju peticiju podrške Medenici.

Medenicu su prošle godine studenti izabrali za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji. Od oktobra 2015. on obavlja funkciju umetničkog direktora Bitefa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: