Ana Popović: Stalno menjam uzore

Najistaknutija predstavnica bluza sa ovih prostora i internacionalna muzička zvezda Ana Popović, nastupa u nedelju 14. marta u beogradskom Domu omladine.

Kultura

Izvor: Razgovarao: Milan Nešiæ

Nedelja, 14.03.2010.

00:57

Default images

Gitaristkinja i pevačica, za čiji su nastup karte već rasprodate, živi i radi u Holandiji, a tokom desetogodišnjeg boravka u inostranstvu, učestvovala je na velikoj broju svetskih bluz festivala. Između ostalih nastupala je sa legendarnim BB Kingom, Solomonom Burkom i Robertom Krejom. U ekskluzivnom razgovoru za B92 Ana otkriva delić onoga što je pripremila publici, zašto se opredelila baš za gitaru, ali i koji su muzičari uticali na njen rad. Sa srpskom bluzerkom razgovarao je Milan Nešić.



Posle četiri godine nastupićeš u rodnom gradu, kakav je osećaj I šta si pripremila za one koji će doći da te čuju?
Fantastičan osećaj, radujemo se svi zajedno što ponovo sviramo u Beogradu. Sviraćemo stvari sa poslednje ploče koja se zove "Blind For Love" i pretposlednje "Still Making History". To su dve ploče koje su najbolje prošle trenutno u Americi. Dosta ljudi već zna dosta stvari sa tih ploča. Sviraćemo Hometown, to je prva stvar koju smo napisali još kao bend "Hush" davnih dana u Beogradu.

Od gitaristkinje iz Srbije si u poslednjih 10 godina postala intenacionalna muzička zvezda, ostvarila zapažene nastupe, svirala sa mnogim istaknutim muzičarima. Kako danas gledaš na ceo taj svoj put?
Bitno je uživati u tom putu, naravno I to je nešto što bih ja verovatno svima preporučila. Ako bi me neko pitao da li je vredno svega toga, ja kažem jeste I treba uživati u svakom koraku. Kada bih ponovo dobila istu šansu verovatno bih izabrala isti put. Ja sam uvek u fazonu da je uvek moguće uraditi bolje i više. Najviše bih želela da budem bolji muzičar nego što sam sada. Ja želim da odsviram bolje, da napišem bolju pesmu I napišem bolju kompoziciju.

Otkud baš gitara, koliko ta ljubav traje I koji su muzičari najviše uticali na tvoj rad?
To je uvek bio moj instrument. Gitarsku muziku sam slušala još kao mala kod, ćale mi je gitarista I to je bila ljubav na prvi pogled. To je uvek tako I ostalo. Sviram "Strat" i "Fendera" i to je jednostavno moj instrument.

Muzičari?
Nemam omiljenog muzičara, zato što se plašim da ću da počnem da zvučim kao taj neko. Zato mi je vrlo bitno da menjam uzore. Recimo Elmora Džejmsa, Roberta Džonsona, Stivija Reja Vona, Roberta Kreja, svi oni imaju nešto dobro I baš je lepo imati taj ceo spektar, onda dobiješ pravu ideju o bluzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: