Šta je bačelor-diploma

Primenom novog Zakona o univerzitetu, po Bolonjskoj deklaraciji, mnogi fakulteti će početi da izdaju tzv bačelor-diplome.

Podeli

Fakultetske bačelor-diplome biće izdavane posle trogodišnjeg školovanja, a stručnjaci objašnjavaju da je zvanje bačelor nastalo zbog potrebe tržišta i prekvalifikovanih radnika. Zbog malog broja profesora engleskog jezika, odsek Anglistike na Filološkom fakultetu počeo je da izdaje bačelor-diplome.   Bolonjska deklaracija predviđa tri nivoa fakultetskih diploma. Prvi je titula bačelor, posle trogodišnjeg školovanja, master posle petogodišnjeg i phd ili doktorat, posle osm godina studiranja. Bivši ministar prosvete Gašo Knežević objašnjava da se struktura studija uspostavljena Bolonjskom deklaracijom velikim delom bazira na istraživanju kompanije Simens. Ta nemačka firma je ispitivanjem svojih visokokvalifikovanih radnika utvrdila da više od 50 odsto njih koristi manje od 10 odsto znanja koja su stekli na fakultetu. Bačelor je titula kadrova čije će znanje biti dovoljno da zadovolji potrebe tržišta, objašnjava Knežević.

"Sve se svodi na racionalizaciju sistema i povećavanje efikasnosti. Zbog toga postoje tri izlaza. Prvi izlaz, bačelor, trebalo bi da zadovoljava radna mesta koja su zadovoljna jednim kvantumom znanja. Master je uslovno rečeno za elitna radna mesta, a doktor ostaje za univerzitetske nastavnike ili za primenjenu nauku koja se primenjuje u praksi", kaže on.

Profesor na Filološkom fakultetu Ljubiša Rajić kaže da čitav sistem nastave u Srbiji mora da bude promenjen kako bi bio u skladu s Bolonjskom deklaracijom. Rajić naglašava da proces nastave mora da bude usmeren ka studentima jer se univerzitet previše brine i određuje šta je potrebno poslodavcu i državi.

"Za najveći deo onog što se radi u srednjoj školi jedva da je i dve godine studija potrebno. Kad je reč o stranim jezicima, treba više vreme da se jezik dobro savlada, ali nema nikakve potrebe da oni koji će raditi praktičnu nastavu jezika, na npr. Kolarcu ili u nekoj privatnoj školi, znaju i gomilu drugih stvari koje neće koristiti u nastavi. Dobro je da to imaju, ali im nije nužno. Za one koji nemaju većih ambicija, koji smatraju da treba da steknu samo ono znanje koje im je nužno da se zaposle, i njima treba nešto da ponudimo. Ali mi stalno hoćemo da definišemo šta je potrebno poslodavcu umesto da im to prepustimo", kaže Rajić.

Ljubiša Rajić kaže da je zbog primene Bolonjske deklaracije neophodno izvršiti promenu načina sistema obrazovanja da bi studenti s titulom bačelora na kraju školovanja imali više praktičnog znanja.

"S tri godine intenzivnih studija, s po recimo, šest časova praktične nastave jezika dnevno i s velikim težištem na savremenom jeziku, kad je reč o stranim jezicima, mi možemo posle tri godine proizvesti nekog ko može da drži tu nastavu u školi, koji može da radi kao inokorespondent, pod uslovom da bitno smanjimo nauku o jeziku, istoriju književnosti i druge stvari koje nisu bitne za taj posao, a da onom ko želi više da se udubi u nauku o jeziku ili u nauku o kulturi i književnosti damo četvrtu i petu godinu", kaže on.

Iako je stav Ljubiše Rajića da obrazovanje studente mora da što brže dovede do završnog stupnja, posle kog će moći da se zaposle, njegovom odseku još nije dozvoljeno da izdaje bačelor-diplome. Prema Statutu Filološkog fakulteta, samo odsek za engleski jezik može da izdaje diplome I stepena zbog deficita profesora engleskog jezika.

Info

Razgovori o (nekim) zločinima

Tokom zvanične posete Izraelu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković je pominjao zločine koji su počinjeni u hrvatskim nacističkim logorima, a najavio je i povratak  imovine Jevrejima koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Ipak, pominjanja zločina vlade Milana Nedića, niti povraćaja imovine oduzete u Srbiji tokom tog rata, nije bilo, što je izazvalo reakcije u javnosti.

Tema dana sreda 8.11. 07:53 Komentara: 3

Slovenija podeljena oko Roma

Slovenački premijer Janez Janša traži od ombudsmana Matjaža Hanžeka da se odmah izvini svim državljanima zbog štetnog ponašanja, onbudsman to odbija. U međuvremenu, evropski komesar za ljudska prava Tomas Hamarberg je dobio pismo slovenačkog omdusmana i tražio dodatne informacije o preseljenju Roma od ministra unutrašnjih poslova Slovenije.

Tema dana četvrtak 2.11. 18:10 Komentara: 0

Riba, voće i povrće za zdrav život

Oko 60 odsto stanovnika Srbije ima višak kilograma, a jedan od glavnih uzroka je nepravilna ishrana. Neka svetska istraživanja pokazuju da su, ako se jedu riba, orasi, maslinovo ulje, voće, povrće i proizvodi od integralnog brašna, veće šanse za duži i zdraviji život. Pravilna i zdrava ishrana sastoji se u tome da se obavezno jedu sve namirnice iz piramide ishrane.

Tema dana ponedeljak 16.10. 16:33 Komentara: 0

Investitori se plaše vraćanja nacionalizmu

Fič, jedna od tri vodeće svetske kreditne agencije koje procenjuju političke i ekonomske rizike investiranja u neku zemlju, saopštila je da je kreditini rejting Srbije BB minus i da je najveća opasnost za investicionu budućnost Srbije obnova nacionalističkih snaga.

Tema dana sreda 4.10. 21:40 Komentara: 0

Nove članice sporo troše pomoć EU

EU upozorila nove članice iz centralne i istočne Evrope da presporo troše milijarde evra pomoći. Taj novac je ključan za njihov ekonomski rast. Nove članice, njih deset, mahom bivše komunističke zemlje, potrošile su samo 26,2 odsto regionalne razvojne pomoći planirane za period 2004-2006, saopštila je Evropska komisija. "To nije katastrofa, ali jeste upozorenje", rekla je evropska komesarka za budžet Dalija Gribauskaite i ukazala na Poljsku i Češku koje imaju posebne teškoće sa korišćenjem pomoći EU.

Tema dana petak 22.09. 10:32 Komentara: 0

"Radikalno uništavanje Srbije"

Slovenački list Finance danas objavljuje komentar pod naslovom "Radikalno uništavanje Srbije", u kome na pitanje da li bi strani investitori u Srbiji, a Slovenija je jedan od pet najvećih, trebalo da se boje mogućeg dolaska na vlast Srpske radikalne stranke.

Tema dana četvrtak 21.09. 12:26 Komentara: 3

Od knjige do farme

U selu Grguru nedaleko od Blaca izgrađena je jedna od najsavremenih farmi krava-muzara. Vlasnik farme, 38-godišnji Jovan Stojadinović, sa sestrama i majkom je napustio kuršumlijsko selo blizu administrativne granice s Kosovom, gde nisu imali ni minimum uslova za život, i od puste livade napravili farmu nastala mukotrpnim višegodišnjim radom. . Priča Ljiljane Danilović.

Tema dana sreda 13.09. 10:25 Komentara: 2
strana 1 od 2 idi na stranu