Romeo i Julija iz Podvorca

Trg Marko Crni je značajan i po tome što su se zaklinjanjem na večnu ljubav mnogi mladi Romi suprotstavili patrijarhalnim, pa i verskim predrasudama svojih roditelja, kada je mladima, mimo njihove volje, rodbina unapred birala bračnog partnera. Romeo, koga je devojka sebi izabrala na trgu ljubavi u Podvorcu, uvek bi, posle drame i peripetija, bio prihvaćen od njene familije

Info

Izvor: Milica Ivanoviæ

Utorak, 29.08.2006.

11:10

Default images

Trg Marko Crni u leskovačkoj četvrti Podvorce već dugo je poznat kao mesto romske romantike. To je kutak okružen zanatskim radnjama, malim prodavnicama, poslastičarnicama, gde se mlade Romkinje i Romi stasali za udaju i ženidbu decenijama okupljaju, zagledaju, izjavljuju prve rečenice ljubavi. Mnoge romanse počele su baš na tom trgu i završile se srećnim i dugovečnim brakovima.

Trg Marko Crni je značajan i po tome što su se zaklinjanjem na večnu ljubav mnogi mladi Romi suprotstavili patrijarhalnim, pa i verskim predrasudama svojih roditelja, kada je mladima, mimo njihove volje, rodbina unapred birala bračnog partnera. Romeo, koga je devojka sebi izabrala na trgu ljubavi u Podvorcu, uvek bi, posle drame i peripetija, bio prihvaćen od njene familije.

- Ja sam svoju devojku Danijelu baš ovde upoznao. Trebalo je nekoliko meseci da je osvojim. Malo se pravila važna jer je prava lepotica. Ali uspeo sam. Pristanak je dala u poslastičarnici kad sam joj otvoreno rekao: „Sviđinejatu me i me voli nava tu“ (sviđaš mi se i ja te volim). I evo, zabavljamo se već šest meseci. O braku još ne razmišljamo jer smo mladi - priča petnaestogodišnji Martin Marić, koga na trgu bije glas da je veliki zavodnik.

Trg Marko Crni je trn u oku mnogih starijih Roma koji žive u tri leskovačka naselja - Sat mali, Naselju Slavka Zlatanovića i u Podvorcu. Procenjuje se da 20 odsto tih Roma spada u imućnije Leskovčane, jer su veoma vični trgovci i oni ponekad traže snahe i zetove među sebi sličnima. Ali to im retko pođe za rukom, jer na trgu ljubavi mladi buduće bračne drugove biraju srcem, a ne buđelarima.

- Moji roditelji su imućni jer mnogo rade. Najstarija sestra je završila srednju školu i planirali su da je udaju u Nišu za jednog bogatog Roma. Ali ona se ovde, kod Marka Crnog, zaljubila u siromašnog komšiju i pobegla za njega. Otac i majka su poludeli, išli su da je vrate, svađali se sa prijateljima, hteli zeta da tuže. Ništa nije pomoglo. Sestra je kasnije rodila dete, ali se prijatelji još nisu pomirili - priča sedamnaestogodišnji Marko.

Mnogi smatraju da će vreme učiniti svoje, pa će roditelji koji se osećaju izigranim prihvatiti zeta koga je ćerka izabrala. Romsko srce nikada nije bilo kameno, a deda i baba uvek praštaju ćerki kada im se na vratima pojavi unuk sa dugom crnom kosom koga, po pravilu, smatraju najlepšim detetom na svetu.

Jedna priča, nalik na Šekspirov pozorišni komad „Romeo i Julija“, takođe je započela na Trgu Marko Crni. Za razliku od one koju je Šekspir smestio u italijansku Veronu, među zavađene porodice Montegi i Kapuleti, ova ljubav sa trga u Podvorcu je imala srećan završetak.

- Moji roditelji Geodeza i Šerif Bakić upoznali su se i zavoleli na ovom trgu. Njihovoj nameri da sklope brak suprotstavile su se obe njihove porodice - očeva Bakić i majčina Barjaktarević. Te komšijske porodice bile su godinama u zavadi, ne znam zašto. Dolazilo je do tuča, svađa, sve dok majka nije odlučila da pobegne za oca. Barjaktarevići su dugo bili ljuti i uvređeni, ali su se na kraju pomirili sa sudbinom i došli kod prijatelja da se pomire. Majka i otac su izrodili dvoje dece. Kasnije je sklopljeno još nekoliko brakova između Bakića i Barjaktarevića - priča mladi Miša Bakić.

Njegovo kazivanje devojke, obučene po poslednjoj modi, nagrađuju aplauzom. Iz toga bi se moglo zaključiti da romantika ne umire iako je potrošačko društvo dobrano zahvatilo i romsko stanovništvo.

Na pitanje da li se smanjuje broj brakova koje roditelji pokušavaju da ugovore unapred bez znanja mladih, na trgu ljubavi odgovaraju:

„Još su se naši roditelji izborili da nema takvih brakova ili ima samo pokušaja da ih ugovore. Ali od toga često ne bude ništa. Više nam ne diktiraju jer smo izborili slobodu“, kaže Bojan.

Predrag i Šaban, koji su sa njim u društvu, dodaju da svi problemi time nisu rešeni. Prvi je što se Romi žene premladi, a drugi što se školovane Romkinje nerado udaju.

- Šta ćeš, završiš osnovnu školu i nemaš šta drugo da radiš nego da se ženiš. Problematične su školovane devojke. Prave se važne i biraju momke, ali se često desi da zbog toga ostanu baba devojke - smeju se Predrag i Šaban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: