Pobeda plaćena novcem

Info

Izvor: R. D.

Sreda, 31.03.2004.

11:37

Default images

Poreski obveznici u državi Srbiji finansiraće, sva je prilika (juče je u parlamentu raspravljano u načelu o predlogu zakona o pravima optuženog u pritvoru Međunarodnog krivičnog tribunala i njegove porodice) odbranu optuženih pred Haškim tribunalom, posebnu naknadu zarade optuženih, paušalnu naknadu troškova obezbeđenja dokaza za odbranu. Iz republičkog budžeta će se, kad predlog bude usvojen - a podrška ovakvom rešenju u Skupštini Srbije je nezapamćena - plaćati porodicama optuženog avionski prevoz i boravak u Hagu, vize, telefonske račune.

Tako je krvavi raspad Jugoslavije ušao u novu fazu apsurda; dobili smo, blago rečeno, još jedan dokaz trijumfa antihaškog lobija, budući da su predlagači i zastupnici ideja u zakonskom predlogu radikali i socijalisti, ali i DSS i G17 plus. Posle Miodraga Jokića koji je, uz državne garancije i troškove, priznao krivicu za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i osuđene Biljane Plavšić, na teretu budžeta biće, ako to žele, Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Franko Simatović, Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Miroslav Radić, Milan Milutinović, Nikola Šainović i Dragoljub Ojdanić. A uskoro, najverovatnije, i trojica novijih optuženika, Sreten Lukić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević. Sve bivši visoki državni funkcioneri i oficiri.

Njihova odbrana, kažu predlagači, trebalo bi da dokaže da zločin nije bio državni posao. I opovrgne činjenicu da je režim Slobodana Miloševića počivao na ratnim zločinima i organizovanom kriminalu, o čemu, valjda je to nesporno, ima dovoljno dokaza. Ili su svi već zaboravili hladnjače i masovne grobnice, Vukovar, Sarajevo i na stotine toponima zla finansiranog iz državnog budžeta, organizovanog i podsticanog iz Srbije. Predloženim zakonom bi, rekli su radikali i socijalisti u Skupštini, trebalo da spasemo Srbe iz Srbije optužene za genocid, ne bismo li pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu spasli državu optužbe za genocid i visokih odštetnih zahteva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Cinizam krivaca uz retke disonantne tonove u skupštinskoj raspravi (Boris Tadić je rekao da predlog znači sramno izjednačavanje države sa zločinom), dokaz više da se suočavamo sa tragičnim kontinuitetom pogubnog nacionalpatriotizma.
Suštinu ove priče ipak najbolje ilustruje replika lidera socijalista Ivice Dačića upućena Goranu Svilanoviću (GSS): "Nisam pominjao Vaše ime zato što ste Vi prošlost!".

Slobodan Milošević svakog časa iz dalekog Ševeningena ostvari poneku pobedu. Slaba je uteha to što će ona biti ovog puta plaćena novcem, a ne krvlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: