Vreme afera

Info

Izvor: Vinko Ðuriæ

Ponedeljak, 30.06.2003.

10:29

Default images

Afere iza kojih stoji neka sporna stvar, neprijatan događaj ili sukob, postale su preteško breme za naš palanački politički život. Živimo u vremenu kada afera sustiže aferu i naprosto ništa se ne završi onako kako se to završava u zemljama sa izbalansiranom demokratijom.

Nedavni duel Čedomira Jovanovića, potpredsednika Vlade Srbije i predstavnika DSS-a, upriličen pred odborima za bezbednost i pravosuđe Skupštine Srbije izazvao je polemiku u medijima između analitičara koji svaki na svoj način prezentiraju ceo slučaj i njegov ishod. Imajući u vidu da svaka od sukobljenih strana smatra da je iz ove afere izašla kao pobednik, "Glas" i "Ipres" upitali su građane Srbije kako su oni doživeli taj politički duel vlasti i dela opozicije.

Ogovarajući na pitanje: Šta mislite ko je po Vama izašao kao pobednik iz duela DSS - Čedomir Jovanović u raspravi pred odborima za bezbednost i pravosuđe Skupštine Srbije, najviše građana Srbije, njih 37,17 odsto, odgovorilo je da nije pratilo raspravu. Na drugom mestu po broju glasova (31,95%) našao se modalitet "niko", dok je 18,58 odsto građana dalo prednost DSS-u, a 6,98 odsto Čedomiru Jovanoviću. Ukupno 5,32 odsto građana nije znalo odgovor na postavljeno pitanje ili ga je uskratilo.

Analiza rezultata dobijenih anketom pokazuje da je duel DSS - Jovanović izazvao veliku pažnju javnosti u Srbiji ali da nije pružio bilo kakvo razrešenje krupnih političkih problema koji opterećuju naš politički život. Naime, u situaciji kada nema pobednika može se govoriti ko je pretrpeo veću štetu i tu nema kolebanja - veliku štetu posle ovog duela imaće Demokratska stranka.

Očigledno da Jovanović, od onih gromoglasnih "artiljerijskih" pretnji za koje je morao da traži oslobađanje od državne tajne, nije realizovao ni jednu jer je pred skupštinskim odborima izrečeno sve ono što je obavešteniji deo javnosti već odavno znao. Ukupnom analizom sadržaja medijske prezentacije celog događaja stiče se utisak da se obe strane nisu na adekvatan način pripremile za duel i da je tokom celog polemisanja u vazduhu lebdeo treptaj nedorečenosti.

Mnogo toga što je donedavno Jovanović poricao sada je uvedeno u realnost izazivajući nove višeznačne nedoumice.

Imajući u vidu snagu i učestalost afera na prostorima Srbije, upitali smo građane u kojoj su meri afere postale deo svakodnevnog političkog života. Ubedljivu prednost nad svim ostalim modalitetima na osnovu dobijenih glasova ostvario je odgovor "ima ih previše" 82,67 odsto.

Skoro svaki deseti građanin ili njih 9,59 odsto izjavilo je da afera danas ima isto toliko koliko ih je bilo i pre. Samo 2,42 odsto građana Srbije smatra da afera danas ima manje nego pre, dok 2,61 odsto građana nije moglo da proceni učestalost afera. Nešto manje od 3 odsto (2,71%) građana nije znalo da odgovori na postavljeno pitanje ili je uskratilo bilo kakav odgovor.

Ukupno posmatrano, rezultati ankete pokazuju da se naše političko-demokratsko uzrastanje još nalazi u pelenama, jer smo dozvolili da nam se politički život pretvori u najobičnije aferaško pozorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: