Moskva Letoniji: "Agresivni šovinistički nacionalizam"

Moskva smatra da je odluka Letonije da zabrani emitovanje na ruskom jeziku u medijima od još jedna manifestacija agresivnog šovinističkog nacionalizma.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: shutterstock/Michele Ursi
Foto: shutterstock/Michele Ursi

To je najgrublja diskriminacija, izjavila je u petak portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je Sejm Letonije 28. septembra odobrio novu koncepciju nacionalne bezbednosti prema kojoj će letonskim javnim medijima od 1. januara 2026. godine biti zabranjeno emitovanje programa na ruskom jeziku.

"Taj korak smatramo najgrubljim aktom diskriminacije i segregacije na etnolingvističkoj osnovi, još jednom manifestacijom agresivnog šovinističkog nacionalizma koji je letonsko rukovodstvo uzdiglo na rang državne politike i ideologije", navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Kako je dodala, još jedan napad Rige "u konstantnom ratu sa ruskim jezikom i konfrontaciji sa stanovnicima zemlje koji govore ruski" govore o njenoj "nemoći u izgradnji istinski demokratskog i inkluzivnog društva".

Po rečima Zaharove, "u skladu sa beskompromisnom rusofobičnom politikom koju vodi Riga, oni su, zapravo, na zakonodavnom nivou izjednačili pretnju nacionalnoj bezbednosti sa činjenicom da u zemlji nastavljaju da govore, misle i saznaju vesti na ruskom jeziku".

Značajno je da se takve akcije preduzimaju u zemlji u kojoj je ruski glavno sredstvo komunikacije za 40 odsto stanovništva, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu