Rusija: Oboren; Ukrajina: Odlično, vaš je FOTO

Rusija je slučajno oborila vlastiti dron iranske proizvodnje iznad Krima, piše Njuzvik.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2023.

11:58

Rusija: Oboren; Ukrajina: Odlično, vaš je FOTO
Foto: Profimedia

Činjenicu da je u istočnom delu tog poluostrva oboren ukrajinski dron, saopštio je 6. juna šef Krima Sergej Aksjonov, precizirajući da nije bilo povređenih, niti štete. Objavio je i fotografiju oborenog drona.

Zatim su objavu podelili i brojni proruski Telegram kanali. Takođe se pojavio I snimak drona. Međutim, kasnije se ispostavilo da je oborena bespilotna letelica bila izviđačka i udarna bespilotna letelica “Mohajer-6” koju je Rusiji isporučio Iran. Takve dronove Rusija koristi u ratu protiv Ukrajine.

Da se radi o iranskom dronu može se utvrditi po karakterističnim delovima krila i šasije, piše kanal "Military Informant".

"Dron se zapalio već u vazduhu, što ukazuje na njegov poraz od protivvazdušnih sistema. Zbog prvih informacija o navodnom rušenju ukrajinske bespilotne letelice, može se pretpostaviti da je ‘Mohajer-6’ ipak pao kao žrtva prijateljske vatre”, dodali su.

Analitičari su primetili i da je dron leteo bez municije, što "govori ili o njegovoj izviđačkoj misiji ili o povratku sa napada s već potrošenim oružjem".

Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, takođe je prokomentarisao incident, pohvalivši ruske snage protivvazdušne odbrane za "dobar rad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: