Vojska na položajima: Nema povlačenja

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku, poznate kao RSF, neće se povući ''dok ne okončaju vojni udar'', poručio je danas njihov lider.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2023.

21:15

Vojska na položajima: Nema povlačenja
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, to je rekao u audio poruci objavljenoj na Fejsbuku RSF-a, preneo je Rojters.

Audio poruku je RSF je objavio danas, ali nije jasno kada je snimljena. Sudanska vojska ranije danas je izvela vazdušne udare na položaje rivalske RSF u glavnom gradu Kartumu, s ciljem da zauzme bolje pozicije pre stupanja na snagu jednonedeljnog primirja radi nesmetane isporuke humanitarne pomoći, rekli su građani Kartuma, dodaje Rojters.

Vojska je i u nedelju sprovodila vazdušne udare, ciljajući vozila mobilnih jedinica rivalske frakcije u stambenim područjima Kartuma. Sukobljene strane su saopštile da će se pridržavati primirja koje će početi večeras u 21.45 po lokalnom vremenu. Iako borbena dejstva nisu obustavljana tokom ranije dogovaranih prekida vatrenih dejstava, ovo je prvo primirje koje je formalno dogovoreno tokom pregovora.

Sporazum o prekidu vatre uključuje i mehanizam nadzora u koji će biti uključeni predstavnici sudanske vojske i RSF, ali i predstavnici Saudijske Arabije i SAD, posrednika u dogovoru dve sukobljene strane postignutog prošle nedelje u Džedi.

Dogovor je probudio nadu da će se zaustaviti oružani sukobi zbog kojih je skoro 1,1 miliona Sudanaca napustio svoje domove, a više od 250.000 izbeglo u susedne zemlje preteći daljoj destabilizaciji ovog nestabilnog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: