Vagner: "Obustavljamo"; "Šalio sam se"

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner rekao je da obustavlja napad na Bahmut.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako je objasnio, napadi se prekidaju kako bi se ukrajinskim snagama s druge strane ratišta omogućilo da na siguran način pokažu grad američkim novinarima koji dolaze u posetu.

Grupa Vagner je predvodila ruski napad na Bahmut u najdužoj i najkrvavijoj bici u ratu, ali su ukrajinske snage dosad uspešno sprečavale njegove pokušaje da preuzme punu kontrolu nad gradom.

"Doneta je odluka da se obustavi artiljerijska paljba kako bi američki novinari mogli sigurno da snime Bahmut i odu kući", rekao je Prigožin u audio-poruci.

On je u istoj poruci upozorio ukrajinsku stranu da ne pokušava da dovede dodatne snage pod krinkom posete novinara.

Prigožin je, nakon što su mediji preneli njegovu poruku, demantovao samog sebe, rekavši da se šalio.

On je ranije rekao da je, saznavši da je komandant 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom Kerber vodio američke novinare u Bahmut, odlučio da "obustavi artiljerijsku vatru" kako bi oni "spokojno snimali" Bahmut i otišli kući.

"Dobili smo informaciju da se američki novinari sele iz Časovog Jara u Bahmut, u pratnji Kerbera, komandanta 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine, kojeg već dugo lovimo, jednostavno ne možemo da ga uhvatimo. Da bih se našalio, dao sam izjavu za medije, a sada svi mediji izlaze sa naslovima "Prigožin obustavio vatru", "Vagner dao priliku američkim novinarima da svrate", "Ofanziva na Bahmut obustavljena". Ljudi, ovo je vojnički humor. Humor, i ništa osim humora... To je bila šala", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu