Novi snimci otkrili sve: Uništeni ruski MiG-ovi, jedan detalj posebno štrči VIDEO

Rat u Sudanu privukao je veliku pažnju javnosti, a poseban fokus je na nedavnom napadu u kom je uništen određeni broj borbenih aviona tipa MiG.

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2023.

10:20

Novi snimci otkrili sve: Uništeni ruski MiG-ovi, jedan detalj posebno štrči VIDEO
Foto: Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP)

Naime, satelitski snimci pokazuju da je barem jedan od naprednih, poboljšanih ruskih borbenih aviona MiG-29 koji pripadaju egipatskim vazduhoplovnim snagama, a koje su zarobile snage sudanske milicije na aerodromu Merove kod glavnog grada zemlje Kartuma, uništen, a verovatno su teško oštećeni ili uništeni i drugi.

Današnji snimci pokazuju da je jedan od aviona MiG-29M/M2 potpuno izgoreo na pisti pored druge dve letelice.

To su isti avioni koji se vide na video-snimcima militanata dok slave zarobljavanje borbenih aviona, zajedno sa snimcima još dva primerka u obližnjem hangaru.

Svetski mediji, međutim, spekulišu da se čini da je jedan od aviona NATO oznake fulcrum ostao bez goriva, jer je oštećen tokom napada, dok bi drugi mogao da bude teško oštećen.

Stanje dva MiG-a 29 u hangaru ostaje nepoznato. Spekuliše se da je hangar bio na udaru, odnosno da je pretrpeo velika oštećenja koja su uočljiva na krovu, tačno iznad mesta gde su bili ostavljeni MiG-ovi. Stoga se čini da su MiG-ovi 29 bili precizno ciljani u napadima. Gubitak bilo kog od ovih MiG-ova 29 značajan je za egipatske vazdušne snage jer su ti avioni, koji su otprilike uporedivi sa najnaprednijim ruskim MiG-ovima 35, relativno novi i imaju značajne sposobnosti.

U izveštajima se navodi da su ove letelice, zajedno s egipatskim vojnim osobljem, raspoređeni na aerodromu Merove kako bi učestvovali u zajedničkim vežbama, odnosno zajedničkim manevrima koji su održani u martu. Međutim, takođe postoje mišljenja da su egipatski MiG-ovi stalno prisutni u bazi, što bi objasnilo zašto je kontingent još uvek bio u Sudanu u to vreme, uprkos manevrima koji su se tada završili, iako ostaje nejasno zašto nisu odleteli pošto se bezbednosna situacija drastično pogoršala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: