EU je spremna: Lukašenko jedini može da zaustavi Putina?

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da bi ako Belorusija prihvatila rusko nuklearno oružje, to značilo eskalaciju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.03.2023.

16:17

EU je spremna: Lukašenko jedini može da zaustavi Putina?
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/ bs

To bi značilo i pretnju evropskoj bezbednosti.

"Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor", napisao je on na Tviteru.

Prema Boreljovim rečima, EU je spremna da odgovori novim sankcijama. Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je u subotu predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenele su RIA Novosti. Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START. Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom. Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na njenoj teritoriji bude raspoređeno rusko nuklearno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: