"Zelenski, ne mešaj se"

Gruzijski premijer Irakli Garibšvili pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se ne meša u političku situaciju u Gruziji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.03.2023.

08:29

Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

U toj zemlji, podsetimo, krenuo je talas protesta, kojije počeo zbog zakona o "stranim agentima" za koji su kritičari rekli da signalizuje autoritarnu promenu u Gruziji.

Zelenski je zahvalio demonstrantima što su mahali ukrajinskom zastavom, poručivši im da tako pokazuju poštovanje. Takođe je Gruziji poželeo demokratski uspeh.

Gruzijski parlament je u petak odustao od prijedloga zakona za koji su protivnici rekli da je inspirisan ruskim zakonom iz 2012. Taj zakon se u protekloj deceniji koristio za suzbijanje suprotnih mišljenja od onih na vlasti. Ujedno, zakon predstavlja i pretnju vezama Gruzije s Evropom.

U emisiji gruzijskog kanala IMEDI, Garibšvili je izjavio da se ukrajinski političari direktno mešaju u unutrašnje stvari Gruzije.

"Spomenuli ste apel Zelenskog... Kada osoba u ratu ima vremena za komentarisanje aktivnosti koje ovde sprovodi nekoliko hiljada ljudi, to je dokaz da je on motivisan da se ovde nešto dogodi, nekakve promene", rekao je gruzijski premijer pa nastavio da kritikuje druge političare i ljude iz javnog života Ukrajine.

"Proteste su komentarisali Kličko, advikat Mark Fejgin i još neki opskurni ljudi. Neki nesrećni gubitnici kažu da su u Gruziji potrebne promene, državni udar... To je direktno mešanje u unutrašnje stvari zemlje", komentarisao je Garibšvili.

Na kraju razgovora za kanal IMEDI, premijer Gruzije je poručio da vladajuća stranka Gruzijski san neće dopustiti otvaranje novog fronta u zemlji koji bi trebaloda bude okrenut prema Rusiji.

"Savetujem ukrajinskim vlastima da prvo vode računa o sebi i svojoj zemlji. Nećemo dopustiti učestvovanje Gruzije u sukobu između Rusije i Ukrajine. Spoljni elementi pokušavaju da uvuku našu zemlju u sukob", rekao je gruzijski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: