Bela kuća: "To je laž"

Bela kuća se glasila nakon što je američki novinar Sjemur Herš obelodanio da su američki ronioci postavili eksploziv na gasovodu "Severni tok".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos, Iurii, 43374829
Foto: Depositphotos, Iurii, 43374829

"To su lažne i apsolutno izmišljene tvrdnje", navodi pres služba Bele kuće.

I pres služba CIA je objavila saopštenje u kojem su naveli da je ono što je objavljeno u potpunosti laž. Naime, Herš je naveo da je naredbu da se izvede diverzija dao direktor CIA Vilijam Berns.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je prethodno rekla da je Rusija više puta govorila o umešanosti Amerike i država NATO u eksplozije na gasovodima "Severni tok“ i da navode koje je sada izneo američki novinar Sejmur Herš treba da komentariše Bela kuća.

Herš, lauerat Pulicerove nagrade, navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO „Baltops“ u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod cevovoda a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Kako navodi Herš, američki predsednik Džozef Bajden odlučio se za divrziju posle devet meseci tajnih diskusija sa timom za nacionalnu bezbednost.

Podsetimo, napadi na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na "Severnom toku“ i "Severnom toku 2" dogodili su se 26. septembra.

Operator "Severnog toka", kompanija "Nord strim AG" saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu