Održan protest protiv reforme pravosuđa u Tel Avivu, učestvovalo 100.000 ljudi

U Tel Avivu je večeras održan protest protiv vladinih reformi pravosudnog sistema u Izraelu.

Izvor: B92

Subota, 21.01.2023.

20:10

Održan protest protiv reforme pravosuđa u Tel Avivu, učestvovalo 100.000 ljudi
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Na protestu je učestvovalo oko 100.000 ljudi, uključujući izraelske političare koji se protive premijeru Benjaminu Netanijahuu, a protesti su održani i u Haifi i Jerusalimu.

Putevi su bili zatvoreni u Tel Avivu nekoliko sati pre početka protesta. Protest je počeo u ulici Kaplan, a zatim je organizovana protestna šetnja do kompleksa vladinih zgrada u Tel Avivu, objavio je Džeruzalem post.

Protestu je prisustvovalo više organizacija, uključujući Pokret za kvalitet vlade koji je održao sopstveni protest na trgu Habima pre nego što se pridružio zajedničkom maršu.

U protestu su učestvovali bivši premijer i opozicioni lider Jair Lapid, kao i poslanici Beni Ganc i Merav Mihaeli, bivši ministar odbrane i načelnik generalštaba Moše Jalon, bivša zamenica državnog tužioca Dina Zilber i predsednik Advokatske komore Izraela Avi Himi.

"Ovo je protest za zemlju. Ljudi koji vole zemlju došli su danas ovde da brane njenu demokratiju, brane njene sudove i brane ideju zajedničkog života i zajedničkog dobra...Nećemo odustati dok ne pobedimo“, rekao je Lapid.

To je treća sedmica protesta u Izraelu otkako je ministar pravde Jariv Levin najavio planove za reformu pravosudnog sistema, kojom je predviđeno smanjenje ovlašćenja Vrhovnog suda Izraela i veći uticaj parlamenta na pravosudni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: