Džaba Himars, Rusi poslali "čudovište"

Ruska vojska u zoni specijalne operacije počela da koristi svoj najnovije superoružje, za koje tamošnji mediji kažu da je “čudovište”.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2023.

14:26

Džaba Himars, Rusi poslali
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Reč je o tenku T-90M "Proriv", što u prevodu znači "Prodor", a koji se već koristi na pojedinim sektorima fronta. Vojni dopisnik lista "Izvestija" Stanislav Grigorijev u svom izveštaju iz Donbasa ukazuje da ovaj tenk može da izdrži napade svih vrsta protivtenkovskih raketnih sistema.

"U poređenju sa starim T-72, T-90M 'Proriv' izgleda kao pravo čudovište. Ovaj tenk može da izdrži napade svih vrsta protivtenkovskih raketnih sistema, uključujući i američki 'džavelin'”, rekao je Grigorijev.

Prema njegovim rečima, specijalne rešetke na oklopu služe kao zaštita u slučaju da projektil pogodi kupolu tenka.

"Konstrukcija neće dozvoliti da eksplodira ispod tornja, već će eksplozivnu napravu, takoreći, odvesti 'u zamku' i ona će detonirati u rešetki. Tako će kula ostati netaknuta", naglasio je.

On je dodao da je T-90 opremljen još jednom zaštitom - kompleksom "Štora", koji blokira sisteme za navođenje rakete pri prilasku.

"'Prorivi' su već aktivni na nekoliko sektora fronta. Zimi, šumska staza postaje tvrda zbog mraza, što otežava kretanje većini tenkova, ali ne i T-90, koji lako savladava takve prepreke", zaključio je on.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 20. decembra da je grupa najsavremenijih borbenih tenkova T-90M "Proriv" stigla u oklopnu jedinicu Centralnog vojnog okruga, koje je najveće vojno sedište u Rusiji po geografskoj veličini.

Kako je navelo Ministarstvo, bespilotne letelice kontrolišu vatru dok posade tenkova vežbaju gađanje sa standardnim naoružanjem tenka T-90M sa zaštićenih položaja i otvorenih površina. Pored toga, posade tenkova treniraju da se voze novim vozilima preko topografskih izazova.

"Proriv" je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja, prenosi Raša tudej Balkan.

Podaci fabrike "Uralvagonzavod" ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017. godine.

T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. "Proriv" je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara.

Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela, T-14 "Armata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: