Slepi putnici pronađeni na kormilu posle 11-dnevne plovidbe

Španske vlasti saopštile su danas da su tri slepa putnika pronađena na kormilu ogromnog tankera nakon 11-dnevne plovidbe iz Nigerije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL
EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL

Na fotografiji koju je podelila obalska straža vidi se kako trojica muškarci sede na kormilu naftnog tankera, sa stopalima na manje od metar udaljenim od vode, preneo je Bi-bi-si.

Po dolasku u luku na Kanarskim ostrvima slepi putnici su prevezeni u bolnicu gde im je pružena medicinska nega zbog dehidracije. Tanker Altini II koji plovi pod malteškom zastavom stigao je u Las Palmas, na Velikim Kanarima iz najvećeg nigerijskog grada Lagosa posle putovanja dužeg od 2.700 nautičkih milja i za sada nije jasno da li su slepi putnici celu plovidbu proveli sedeći na kormilu.

Jedan 14-godišnji dečak koji je 2020. godine takođe putovao od Lagosa do Velikih Kanara rekao je za list El Pais da je proveo čitavih 15 dana putovanja na kormilu ogromnog tankera za gorivo. On je rekao da je 15 dana preživljavao na slanoj vodi, spavajući u uskom prostoru iznad kormila neizmenično sa ostalim muškarcima sa kojima je putovao.

Broj lizbeglica koji na brodovima iz zapadne Afrike putuju do španskih Kanarskih ostrva značajno je porastao tokom poslednjih nekoliko godina. Ovakva putovanja dugo traju, opasna su i smrtonosna. Međunarodna organizacija UN za migracije (IOM) evidentirala je u 2021. godini 1.532 smrtna slučaja na različitim prekomorskim rutama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu