Sreda, 02.11.2022.

17:50

Olaf ima problem? Raste pritisak

Na nemačkog kancelara Olafa Šolca raste pritisak uoči posete Kini u petak.

Izvor: DPA

Olaf ima problem? Raste pritisak
Foto: Profimedia

Koalicioni partneri podsećaju na dogovor koji vladajuće stranke imaju o Kini, a opozicija kancelara optužuje da ima suviše mek stav prema rukovodstvu u Pekingu.

Kina je poslednjih godina prošla kroz ogromne promene, izjavila je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u sredu za televiziju ZDF.

"Zato smo", dodala je, "u koalicionom ugovoru utvrdili da ćemo politiku prema Kini prilagoditi, kao što su to ranije učinile mnoge evropske zemlje."

Kina i Nemačka, s jedne strane, sarađuju u globalnim pitanjima, a s druge sve više dolaze do izražaja konkurentski odnosi u kojima Kina koristi nefer metode, dodala je Berbokova.

Kina se, objasnila je, ubrzano pretvara u "sistemskog rivala."

Berbokova je u utorak rekla da očekuje od Šolca da prilikom posete Kini jasno predstavi ključne stavove Nemačke o značaju ljudskih prava, međunarodnog prava i fer konkurencije, i da ukaže da su to pitanja na kojima se temelji međunarodna saradnja.

"Olaf Šolc cepa Evropsku uniju klanjajući se komunistima u Kini", izjavio je poslanik demohrišćana, najveće opozicione stranke, Mihael Brand.

Strateški je opasan signal koji je Šolc poslao ustupanjem dela terminala u hamburškoj luci jednoj kineskoj kompanji, rekao je Brand, čiji su resor ljudska prava.

"Strateški je fatalno postati još zavisniji od najveće diktature na svetu" u vreme velikih promena koje se dešavaju, rekao je Brand.

"Skoro podanički odnos kancelara prema Kini – kao ranije prema (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu – vodi nas u konflikt sa EU, sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima na Zapadu, gde ide 90 odsto našeg izvoza".

Šolc posetu Pekingu, prvu otkako je kancelar, počinje sa privrednom delegacijom u petak. Ujedno, on je prvi predsednik neke zapadne vlade koji će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom posle njegovog skorašnjeg ponovnog izbora za vođu Komunističke partije Kine.

Poseta će biti opterećena razlikama u vladajućoj koaliciji oko politike prema Kini. Šolc je prošle nedelje progurao ulazak kineske kompanije Kosko (Cosco) u terminal u Hamburgu, iako je protiv toga bilo više ministara njegovih socijaldemokrata, Zelenih i liberala.

Berbokova je rekla da odluka ugrožava važnu infrastrukturu u Nemačkoj.

Brand je od kancelara zatražio da se prilikom posete pozabavi "kritičnim pitanjima," i to "ne samo iza zatvorenih vrata".

"Znamo za brutalne logore za interniranje 2022. godine, vidimo situaciju u kojoj su Ujguri, Tibetanci i hrišć́ani". Svetski kongres Ujgura je u utorak od Šolca zatražio da, zbog pritiska kineskih vlasti na njihove sunarodnike, otkaže posetu Pekingu.

Ujguri u izgnastvu Šolcu prebacuju da je odlučio da se "pokloni" Siju uprkos oštroj kritici Ujedinjenih nacija na njegov račun zbog kršenja prava miliona ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: