Svet 13

13.05.2024.

11:05

"Možemo umreti i niko neće čuti istinu. Neprijatelj je slobodno ušetao..."

Rusija je uspela da otvori novi front u severoistočnoj Ukrajini zbog kašnjenja zapadnog oružja, tvrdi guverner regiona koji je trenutno pod jakim udarom Rusa.

Izvor: Index.hr

"Možemo umreti i niko neće čuti istinu. Neprijatelj je slobodno ušetao..."
Shutterstock/Larich

Podeli:

Oleg Siniehubov, guverner Harkova, odbacio je kritike o navodnom nedostatku ukrajinskih utvrđenja na granici s Rusijom, insistirajući na tome da je odbrana jaka. Međutim, jedan ukrajinski vojnik odlučio je javno da kritikuje pripreme Ukrajine za ruski prodor na severoistoku zemlje.

Denis, koji učestvuje u odbrani Harkova, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da je odlučio da progovori jer, kako je rekao, "možemo umreti i niko neće čuti istinu". "Prva linija odbrane i rovova jednostavno nije postojala", napisao je on.

Opisujući šta se dogodilo kada su ruske kopnene trupe, potpomognute vazdušnim napadima i artiljerijom, jednostavno prošetale graničnim područjem u petak, napisao je: "Neprijatelj je slobodno ušao u sivu zonu duž cele linije kordona, koja u principu nije trebalo da bude siva".

Upitan da li je Ukrajina sporo gradila utvrđenja za obranu regiona, guverner Sinehubov je rekao: "Poslali smo vojne jedinice. Pojačavamo naše napore i na ovom području. Stoga, naglašavam, da je situacija trenutno u potpunosti pod kontrolom".

Ipak, priznao je da je ruski napad sve veći. "U suštini, linija fronta se širi dok neprijatelj napreduje s više pozicija", rekao je Siniehubov za Skaj njuz.

Na pitanje da li misli da je sporost saveznika na Zapadu da snabdeju ukrajinske trupe oružjem i municijom ostavila Ukrajinu izloženom, rekao je: "Da". "Mi to osećamo, osećaju to i naši vojnici na ratištu. Praktično, šest meseci vodimo odbrambenu operaciju, čekamo nove zalihe. I naravno, neprijatelj nas nadmašuje u naoružanju - ne kvalitetom nego količinom", dodao je.

Rusija je inače, poslala hiljade vojnika u severoistočnu Ukrajinu u sklopu nove ofanzive - najznačajnijeg napada na Harkov od početka rata.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

9 h

Podeli: