Ko je oligarh kog se Zelenski odrekao u zamenu za borce Azova?

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika ruske vojske.

Izvor: B92, Jutarnji list

Četvrtak, 22.09.2022.

12:21

Ko je oligarh kog se Zelenski odrekao u zamenu za borce Azova?
EPA-EFE/Presidential Office telegram channel

Među njima su i borci samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su svi oslobođeni zarobljeici stigli na teritoriju Rusije vojno-transportnim avionima i da se nalaze u vojnim medicinskim ustanovama, prenosi Interfaks.

Među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske. Navodi se i da je Rusija u okviru te razmene predala i zapovednike Azovskog bataljona iz Mariupolja.

Ali, mediji su iz te razmene izdvojili jedno – a to je Putinov saveznik Viktor Medvedčuk. Reč je o čoveku koji je bio lider proruski orijentisane stranke u Ukrajini i koji je bio optužen za veleizdaju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenksi je rekao da se razmjena dugo pripremala, uz posredništva Turske i Saudijske Arabije.

“Ne žalim što smo se odrekli Medvedčuka u zamenu za prave ratnike. Vezano za njega sprovedene su sve istražne radnje predviđene zakonom. Ukrajina je od njega dobila sve kako bi se utvrdila istina u krivičnom postupku”, rekao je Zelenski. Medvedčuk je uhapšen u aprilu, a vest o tom hapšenju objavio je ukrajinski predsednik objavivši na Telegramu fotografiju tajkuna u ukrajinskoj uniformi s lisicama na rukama.

Na Tviteru je, pak, ukrajinska obaveštajna služba SBU uz fotografiju navela da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao “masku”, kako bi se prerušio u ukrajinskog borca.

Medvedčuk se svojevremeno spominjao kao jedan od kandidata ruskog predsednika Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju svrgavanja kijevskog režima, što je po mnogim procenama bila namera Moskve nakon osvajanja ukrajinske prestonice na početku invazije.

Njemu je pre početka rata u Ukrajini određen kućni pritvor zbog optužbi za izdaju, ali nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, krajem februara, objavljena je informacija da je pobegao iz kućnog pritvora na nepoznatu lokaciju.

Medvedčuk je medijski tajkun, čijoj je ćeri ruski predsednik navodno kum, poricao je svaku krivicu za izdaju. Njegova advokatica rekla je da je njen klijent bio prisiljen da promeni lokaciju zbog pretnji nacionalističkih grupa, kao i da je o tome obavestio vlasti.

Bio je suočen i sa optužbama za izdaju i pokušaj pljačke državnih resursa na Krimu, delu Ukrajine koji je Rusija anektirala 2014. godine i pretilo mu je 15 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: