SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog: Blinken se lično založio za izlazak iz ćorsokaka

SAD pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, prenosi Glas Amerike.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju. On je rekao da se američki državni sekretar Entoni Blinken lično založio za rešavanje zastoja u dijalogu između Kosova i Srbije.

"Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave", rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

"Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD. Naš ambasador pri misiji EU je jedan od zvaničnika koji ovo veoma pažljivo prati, ali ovde ima i visokih zvaničnika koji to rade. Znam da je ovo pitanje u koje je i sam sekretar Blinken proveo dosta svog vremena lično uložio", kazao je Prajs.

"Naš Gabe Eskobar, pomoćnik sekretara u Briselu je tu kao posmatrač, nije učesnik. Tako da ćemo pustiti učesnike da vode ove diskusije, detaljno govore o svom napretku. Mi, u partnerstvu sa EU, veoma pažljivo posmatramo, podstičemo obe strane da efikasno koriste dijalog. I pozivamo strane da ostanu za pregovaračkim stolom. Kao što sam rekao juče ili prekjuče, mi u potpunosti podržavamo ovaj dijalog. Verujemo da je važno da obe strane efikasno iskoriste ove razgovore da unaprede svoju diskusiju o normalizovanim odnosima usredsređenim na premisu međusobnog priznavanja. Želeli bismo da vidimo napredak u primeni prethodnih sporazuma o dijalogu, i verujemo da su, kao široki princip, dijalog i kompromis kritične komponente upravljanja, uključujući i slučaj Kosova i Srbije. Daleko od toga da kompromis vidimo kao simptom ili odraz slabosti, smatramo da je neophodno postići dogovor o normalizaciji odnosa, koji ostaje fundamentalan za težnje Kosova i Srbije ka članstvu u EU. Nadamo se da lideri Srbije i Kosova razumeju važnost kretanja napred, a ne nazad, kroz ovaj dijalog koji vodi EU", objsnio je.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je ranije da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, mđjutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu