Američki pukovnik: "Ukrajinci, ovo vam je poslednja šansa. Upamtite dve stvari"

Ukrajina ima poslednju mogućnost da sukob završi pregovorima, jer se stvari na frontu ne odvijaju u njenu korist.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO
Foto: EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

Pročitajte i:

* Kijev najavljuje obaveznu evakuaciju Donjecke oblasti

* UŽIVO Nova granatiranja; "Uništeno"; Poljska šalje oružje; Rusi objavili: "Oborili smo sve"

To je izjavio je bivši savetnik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država, pukovnik Daglas Mekgregor. On je, takođe, naglasio da treba podvući novu crtu i priznati teritorijalnu stvarnost, iako SAD to ne žele.

"Rusi završavaju svoj zadatak na jugu koji podrazumeva potpuno oslobađanje Donbasa. To je poslednja mogućnost da se strane dogovore o prekidu sukoba koju Kijev ima. Ali, ne mislim da Moskva očekuje ništa slično, jer smo mi, zajedno sa našim prijateljima u Londonu jasno stavili do znanja da ne nameravamo da podržimo sporazume postignute na pregovorima“, naglasio je on u intervjuu Jutjub kanalu "Džadžing fridom".

Prema njegovim rečima, Rusi će napraviti pauzu do avgusta, kada će krenuti u veliku ofanzivu, koja će ih, ukoliko zauzmu Harkov, dovesti do Dnjepra, Odese i Pridnjestrovlja. Mekgregor je naglasio da su to regioni koji su uvek bili deo Rusije. To su, takođe, regioni, koji Ukrajini donose oko 90 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Rusi nikada nisu bili zainteresovani za Kijev“, zaključio je on.

Nekadašnji savetnik je objasnio da je ekonomija Evropske unije u velikim problemima bez ruskog gasa i nema nikakvih znakova da će nemačka Vlada slediti drugačiju politiku od Londona i Vašingtona i zauzeti drugačiji stav o Ukrajini.

"Krajem godine će nemački kancelar Olaf Šolc, ministar za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Robert Habek i ostali otići sa svojih pozicija i biće uspostavljena nova Vlada, čiji će zadatak biti da pregovara sa Moskvom“, smatra Mekgregor.Američki pukovnik smatra da se su pregovori sa Rusijom neophodni i da se primirje sa Moskvom mora potpisati.

On je, na kraju, podsetio na reči bivšeg francuskog predsednika Šarla de Gola, koji je izjavio da postoje dve stvari koje svako u Evropi treba da zapamti.

"Prva stvar je da se SAD ne nalaze u Evropi. Druga je da je Velika Britanija ostrvo. Drugim rečima, Evropa treba da traži svoj put napred. Ako budu zavisili od nas, mi smo apsolutno spremni da im dopustimo da večno pate“, zaključio je Mekgregor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu