"Bajdene, ne igraj se vatrom – izgorećeš"

Kineski predsednik Si Ðinping upozorio je američkog predsednika Džozefa Bajdena, tokom telefonskog razgovora, da se ne igra sa vatrom oko Tajvana.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2022.

07:33

EPA-EFE/ATEF SAFADI

Istakao da je Peking zabrinut zbog moguće posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

"Oni koji se igraju vatrom izgoreće", rekao je Si Bajdenu tokom petog telefonskog razgovora dvojice lidera, koji je trajao više od dva sata, prenelo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je naveo da bi Vašington trebalo da poštuje politiku jedne Kine i istakao da se Kina čvrsto protivi nezavisnost Tajvana i spoljnom mešanju, prenosi Rojters.

Prema navodima neimenovanog visoko pozicioniranog zvaničnika Bajdenove administracije, predsednici SAD i Kine razmatrali su i da se sastanu uživo.

Bajden je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopštila je ranije Bela kuća.

Dvojica lidera razgovarala su i o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose i drugim regionalnim i globalnim pitanjima i zadužili svoje timove da nastave da slede današnji razgovor, posebno da se pozabave klimatskim promenama i zdravstvenom bezbednošću, navela je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: