Putin = Hitler, ponovo

Nemački političar je ruskog predsednika Vladimira Putina uporedio sa Adolfom Hitlerom, ne prvi put i ne samo zbog napada na Ukrajinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2022.

18:22

Putin = Hitler, ponovo
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

On je to učinio i zbog mlake reakcije Zapada na početnu agresiju.

Predsednik Bundestaga iz prethodnog saziva (2017-21) i ministar finansija u dve vlade Angele Merkel (2009-17), demohrišćanin (CDU) Volfgang Šojble (Wolfgang Schäuble) je Putina i Hitlera uporedio i pre osam godina, isto zbog Ukrajine, samo tada zbog aneksije Krima.

"Naravno, to je zatrašujuća paralela," rekao je Šojble sada, u intervjuu za dnevnik Badiše cajtung (Badische Zeitung) od četvrtka.

Hitler je već na početku svoje knjige-programa Majn kampf poručio da će preokrenuti ishod Prvog svetskog rata.

Kada je sa tim počeo, ulaskom nemačke vojske u Rajnsku oblast i drugim koracima, u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD nije bilo većine za bilo koji drugi odgovor umesto politike popuštanja.

Britanija je politici umirivanja spoljnopolitički agresivne Nemačke, odnosno Hitlera, okrenula leđa tek dolaskom Vinstona Čerčila (Winston Churchill) na vlast u maju 1940.

Čerčil prethodno nije uspeo da motiviše naciju da uđe u sukob sa Nemačkom i ranije pokuša da zaustavi Hitlera. Prema Šojbleu, očekivalo se da će Putin Ukrajinu pokoriti istom brzinom kojom je Hitler savladao Čehoslovačku, do marta 1939. "Herojski otpor Ukrajinaca je taj plan eksponirao kao iluziju," rekao je 79-godišnji konzervativac.

Uz to, Putin se kladio da će podeliti SAD i Evropu. Pogrešio je i zapravo gurnuo NATO u jedinstven odgovor, dodao je Šojble.

On je, međutim, upozorio da je mir u Evropi ozbiljno ugrožen, ukazavši da Putin cilja i na prorusko Pridnjestrovlje u Moldaviji. Sve dok ruski predsednik namerava da poništi događaje od 1990. godine, Evropa nije sigurna, rekao je.

Tada kao ministar finansija, Šojble je 2014. povukao paralelu između Hitlera i Putina, odnosno između aneksije Sudeta u Čehoslovačkoj 1938. i Krima.

Tada je izazvao burne reakcije. Kancelarka Merkel se distancirala od njega, a lider liberala, sadašnji ministar finansija Kristijan Lindner (Christian) je ocenio da je Šojble "prešao granicu" i od njega zahtevao da se izvini.

Ministarstvo finansija je naknadno izdalo saopštenje naglasivši da Šojble ni u jednom trenutku nije uporedio Rusiju sa Hitlerovim Trećim Rajhom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: