Zločini u južnoameričkoj državi lede krv u žilama: Proglašeno vanredno stanje

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso proglasio je vanredno stanje u tri zapadne provincije zbog porasta ubistava i kriminalnih aktivnosti povezanih sa bandama.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2022.

16:09

Zločini u južnoameričkoj državi lede krv u žilama: Proglašeno vanredno stanje
EPA-EFE/Jose Jacome

Laso je tako tvitovao da će biti uveden policijski čas i da će hiljade vojnika i policajaca biti poslato u Guaias, Manabi i Esmeraldas da "uspostave mir i red".

Ovo je drugi put da gospodin Laso koristi svoja izuzetna ovlašćenja da suzbije nasilje od kada je preuzeo dužnost prošle godine.

"Ulice će osetiti snagu bezbednosnih snaga", tvitovao je predsednik, objašnjavajući da će u tri provincije biti raspoređeno 4.000 policajaca i 5.000 vojnika iz ekvadorskih oružanih snaga.

On je takođe rekao da će policijski čas, koji će biti uveden samo u određenim oblastima, trajati od 23 sata do 5 sati ujutru po lokalnom vremenu.

"Društvo neće biti osvojeno. Naš mir nikada neće biti ugrožen zbog kriminalnih bandi", zaključio je Laso. Predsednik Laso za probleme zemlje najviše krivi trgovinu drogom. Naime, ta andska država služi kao tranzitna ruta za kokain koji se švercuje iz susednih Perua i Kolumbije, a sumnja se da moćni i ozloglašeni meksički narko-karteli deluju preko ekvadorskih bandi.

Najgora situacija je u lučkom gradu Gvajakilu, u provinciji Gvajas, koji se smatra 50. najopasnijim gradom na svetu prema portalu Insight Crime, a na istoj stranici je preneto da je stopa ubistava u Ekvadoru 2021. brže rasla. nego bilo koja druga zemlja u Latinskoj Americi.

Od zločina koji lede krv u venama treba izdvojiti slučaj iz februara, kada je nekoliko muškaraca pronađeno obešenih u Duranu, kod Gvajakila, dok su dva muškarca pronađena obešena na pešačkom mostu. To su metode koje koriste meksički narko karteli.

Ekvador je takođe prošlog septembra doživeo najgore zatvorske nerede u svojoj istoriji, kada je u zatvoru Gvajakil ubijeno oko 119 zatvorenika. Manje od dva meseca kasnije, najmanje 68 zatvorenika je poginulo u novim borbama u istom zatvoru. Svi ovi događaji, kažu stručnjaci, usko su povezani sa borbom organizovanih bandi.

Nakon nereda, predsednik Laso je proglasio vanredno stanje širom zemlje na 60 dana, ali je postupak naišao na kritike Ustavnog suda – koji je prepolovio vanredno stanje na 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: