"Putin je odlučio da se ne zaustavi. To je prekretnica da se uđe u nepovratno"

Francuski predsednik Makron rekao je da je Putin "odlučio da se ne zaustavi" jer mu je treba "pobeda za sebe samog, a shvatio je da se Ukrajina neće pokoriti".

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2022.

22:40

Foto: Tanjug/(Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Makron je u intervjuu za francuski nedeljnik Poen (Le Point) rekao da je Marijupolj, grad na istoku Ukrajine na koji se usredsredila ruska vojska, "možda fiksacija Putinu jer je simbol Ukrajine koja mu pruža otpor".

Koncentrisanjem ofanzive na Donbas, ruski predsednik nastoji da "postigne pobedu i za cilj ima slavnu vojnu paradu 9. maja (obeležavanje pobede nad nacizmom), veoma važnog datuma za njega i za Rusiju", ocenio je Makron. Francuski predsednik je rekao da zbog toga malo veruje u kolektivne napore da se u kraktom roku Putin stavi pred pregovarački sto.

Makron je takođe pokušao da opravda svoje brojne telefonske razgovore sa Putinom.

"Ako više ne razgovara ni sa kim, onda ne znamo dokle može da ide. To je moja opsesija. Rekao sam mu da kad se uđe u ciklus nasilja, najteže je zaustaviti se.To je opasnost i prekretnica da se uđe u nepovratno", rekao je Makron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: