Ipak neće u NATO? "Sve se promenilo"

Švedska vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila je danas da preispituje međunarodnu bezbednosnu politiku u svetlu ruske vojne operacije u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2022.

14:52

Ipak neće u NATO?
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Socijaldemokratska partija, najveća stranka u parlamentu, koja čini jedinstvenu manjinsku vladu, dosledno je odbijala pozive za pridruživanje NATO, tvrdeći da je vojno nesvrstavanje dobro služilo zemlji.

"Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, bezbednosna pozicija Švedske se iz temelja promenila", navode socijaldemokrate u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, premijerka Magdalena Anderson i partijsko rukovodstvo i dalje bi mogli odlučiti da podnesu zahtev za pridruživanje Severnoatlantskoj alijansi bez podrške članstva "ako se tokom procesa (revizije) pojavi potreba za drugačijom bezbednosnom politikom".

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Geteborg rekao je da su socijaldemokrate ključne za odluku o učlanjenju u vojnu alijansu.

Četiri opozicione stranke desnog centra podržavaju zahtev za učlanjenjem u NATO, a lider pete je rekao da želi da njegova stranka podrži pridruživanje ukoliko i Finska nastavi dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: