Putin i Orban se ujedinili? "Žele da nam unište zemlju"

Portparol slovačke vlade Boris Kolar strahuje da će Vladimir Putin i Viktor Orban prekrojiti granice Slovačke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2022.

14:46

Putin i Orban se ujedinili?
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

U Češkoj se u vezi sa izborima u Mađarskoj pojavilo pitanje: da li će V4 nastaviti saradnju u regionu? Čini se da se rasplamsava sukob između mađarske vlade i drugih zemalja u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom.

U televizijskoj debati u nedelju u podne Boris Kolar, portparol slovačke vlade, izrazio je zabrinutost. Prema Kolaru, mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Putin možda žele da razbiju Slovačku.

Ruska agresija mogla bi da naruši mir u EU. Prema rečima portparola slovačke vlade, Orban bi to mogao da iskoristi. Pored toga, Kolar se plaši pretećih informacija koje dolaze iz Mađarske.

"Pričaju o velikoj Mađarskoj, kupuju nekretnine od nas, dele pasoše. Ovo nije šala", ljutito je rekao Kolar.

Mađarska vlada je ranije kupila nekretnine u Košicama, o čemu je slovačko rukovodstvo saznalo samo iz štampe. Kao rezultat slovačkog protesta, Mađarska je odustala od planova za preuzimanje, piše Indeks.hu.

Hoće li se prekinuti saradnja V4?

U Češkoj političari i stručnjaci postavljaju pitanje da li bi mađarski izbori mogli da prekinu saradnju V4, budući da Mađarska i druge zemlje u regionu imaju potpuno drugačiji pristup ukrajinskom ratu. Jan Lipavski, češki ministar spoljnih poslova, smatra da mađarska vlada mora jasno da stavi do znanja da li je na strani NATO i EU ili Rusije.

Prema ekspertu, mađarsko rukovodstvo preduzima dvosmislene korake. Fides glasa za sankcije Rusiji, ali se drži podalje od ratnog sukoba i izbegava da daje konačnu izjavu. Zbog takvog ponašanja mnogi smatraju da bi komunikacija mađarske vlade mogla da se promeni posle izbora, piše Napi.hu.

Misija Višegrada 4, grupe koja uključuje Češku Republiku, Poljsku, Mađarsku i Slovačku, jeste da zajedno radi u nizu oblasti od zajedničkog interesa u okviru sveevropskih integracija. Prema politikologinji Pavlini Janebovoj, V4 zaista koristi svakoj zemlji pojedinačno, stoga ne bi bilo svrhe da se okonča. Međutim, kada su u pitanju značajna pitanja, čini se da saradnja nije plodonosna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: