Poljska šalje avione za Ukrajinu, Amerika iznenađena; "Koliko znam, nije bilo konsultacija"

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da se Poljska nije dogovorila sa SAD o odluci da pošalje svoje lovce MIG-29.

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2022.

00:11

Poljska šalje avione za Ukrajinu, Amerika iznenađena;
Shutterstock/VanderWolf Images

"Koliko znam, nije bilo prethodno konsultacija sa nama da su planirali da nam daju ove avione", rekla je Viktorija Nuland.

Dodala je da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka.

"Poljska je spremna da rasporedi sve svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje Sjedinjenim Državama i poziva druge članice NATO-a koje poseduju avione tog tipa da učine isto", saopštilo je ranije poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle nedelje uputio "očajnički poziv evropskim zemljama da osiguraju avione ruske proizvodnje za borbu Ukrajine protiv ruskih snaga tokom videopoziva u subotu s američkim zastupnicima". Poslanici podstiču Bajdenovu administraciju da olakša transfer borbenih aviona u Ukrajinu iz Poljske i drugih zemalja NATO-a i istočne Evrope.

Administracija je razgovarala o zahtevu Ukrajine sa Poljskom.

Zvaničnici administracije rekli su da postoje logistički izazovi kako u premeštanju aviona u Ukrajinu tako i obezbeđivanju zamenskih američkih aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: