Gorela najveća nuklearka u Evropi; Nema radijacije, nema evakuacije; Zelenski: "Moguće uništenje Evrope" VIDEO

Žestoke borbe vodile su se oko nuklearke Zaporožje, prenose ukrajinski mediji i navode da su ruske snage pucale na nuklearku veliku kao šest Černobiljskih.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2022.

00:58

Default images

Pres služba Zaporoške NE saopštila je da granatiranje jednog od najvećih nuklearnih objekata u Evropi predstavlja globalnu pretnju. Ukrajinski izvori navode da je prvi agregat u remontu, ali da iz njega nije izvađeno nuklearno gorivo. Kako kažu, Centar za obuku i kontrolni punkt subili u plamenu dok su blokovi netaknuti i nivo zračenja je normalan.

Sa druge strane, ruski izvori pišu da putanja navodnog projektila ne ukazuje na rusko oružje i dodaju da to dokazuje i činjenica da nema uništenja na zemlji. Takođe, navode da se čak i u slučaju udara projektila u nuklearnu elektranu katastrofa ne bi dogodila.

"Trupovi sovjetskih i ruskih reaktora dizajnirani su sa ogromnom marginom sigurnosti. Da biste ih uništili, potrebno je da ciljano bombardujete isto mesto dugo vremena direktnim udarcima", navode.

"Stručnjaci navode da je nuklearni blok visoko zaštićen objekat i projektovan tako da se pri najmanjoj opasnosti reaktor automatski gasi, kao i da može i ručno da se isključi", šišu ukrajinski mediji. Prema njihovim rečima, reaktor je gotovo nemoguće dići u vazduh.

Poslednje informacije su da je vatrogascima dozvoljen pristup teritoriji nuklearke.

VIše o ratu u Ukrajini OVDE

Zelenski: "Ne dozvolite da Evropa umre"

Predsednik Ukrajine obratio se tokom noći povodom napada na nuklearku:

"Evropa mora da se probudi! Najveća nuklearna elektrana u Evropi gori. Upravo u ovom trenutku. Ruski tenkovi pucaju na nuklearne blokove. Opremljeni su termovizijskim vizirima. Znaju na šta pucaju. Spremali su se za to.

Obraćam se svim Ukrajincima, Evropljanima, ljudima koji znaju reč Černobilj. Ko zna koliko je tuge i žrtve donela ta eksplozija u nuklearki. Bila je to globalna katastrofa.

Rusija to želi da ponovi i sada po tome deluje. Ali šest puta više. Evropljani, probudite se, molim vas! NE u Zaporožju ima 6 energetskih blokova, samo jedan je eksplodirao u Černobilju.

Kontaktirali smo lidere drugih zemalja i naše partnere. Nema druge zemlje na svetu, osim Rusije, koja je ikada pucala na nuklearne blokove.

Prvi put u istoriji čovečanstva teroristička zemlja je upotrebila terorizam nuklearne energije.

'Pokrijte svet nuklearnom prašinom' — to nije samo pretnja iz Ruske Federacije, to je sada realnost. Nemamo pojma šta će dovesti do požara u NEK.

Rusku vojsku treba zaustaviti. Odmah obavestite svoju vladu, Ukrajina ima 15 nuklearnih blokova. Ako dođe do eksplozije, biće kraj svemu, kraj Evropi.

Samo trenutne akcije Evrope mogu zaustaviti ruske snage. Ne dozvolite da Evropa umre!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: