Uznemirujući izveštaj: "Na ivici smo velike katastrofe"

Kancelarija UN za ljudska prava (OHCR) upozorila je danas na "brojne, veoma uznemirujuće izveštaje" o vazdušnim napadima u regionu Tigraja u Etiopiji.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

13:17

Uznemirujući izveštaj:
Ilustracija: Shutterstock/Whitelion61

Naveli su da je najmanje 108 civila u tom području ubijeno od početka januara.

"Najmanje 108 civila je od početka januara ubijeno i 75 ranjeno, sudeći po izveštajima, kao rezultat vazdušnih napada koje su navodno izvele etiopske vazdušne snage", izjavila je novinarima Liz Trosel, portparolka OHCR.

Radi se o napadu na jedan privatni minibus, na aerodrom i kamp za raseljena lica, rekla je Liz Trosel, istakavši da je najmanje 59 ljudi ubijeno u napadu na izbeglički kamp i da je to bio najsmrtonosniji napad u ovoj godini, preneo je Rojters.

Ona je pozvala etiopske vlasti i njihove saveznike da omoguće zaštitu civila u skladu s međunarodnim pravom koje obavezuje prethodnu proveru toga da li su ciljevi vojni ili na njima ima i civila.

Etiopska vlada je prethodno odbacila optužbe da je u napadima njenih snaga bilo civilnih žrtava.

Sukob etiopskih vladinih snaga i pobunjenika iz Fronta za oslobođenje tigrajskog naroda (TPLF) počeo je pre 14 meseci.

Agencija UN Svetski program za hranu upozorila je, takođe, danas da preti opasnost da njene aktivnosti na severu Etiopije budu obustavljene zbog intenzivnih sukoba.

"Bez hrane, bez goriva, bez pristupa, na ivici smo velike humanitarne katastrofe", rekao je Tomson Piri iz Svetskog programa za hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: