"Vratiće se kući"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio da je Tajvan "putnik koji će se na kraju vratiti kući, a ne šahovska figura u igrama drugih sila".

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.12.2021.

07:20

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

"Kina mora biti ujedinjena, i ona će neminovno biti ujedinjena", istakao je Vang na ceremoniji otvaranja konferencije o međunarodnoj situaciji i kineskoj diplomatiji u 2021. godini, prenosi agencija RIA Novosti.

Kineski ministar je rekao da je uzrok napetosti u Tajvanskom moreuzu to što tajvanske vlasti pokušavaju da se oslone na Vašington u težnji za nezavisnošću, a SAD i pojedine druge zemlje nameravaju da koriste Tajvan kako bi kontrolisale Kinu.

Vang je ocenio da su sve te kontradiktorne akcije promenile status kvo i podrile mir u Tajvanskom moreuzu, kao i da su narušile konsenzus međunarodne zajednice i osnovne norme medjunarodnih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: