Prva greška novog kancelara – šteta je već napravljena

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg je u četvrtak na Tviteru objavio vest o svojoj prvoj službenoj poseti, ali ne sa svog profila.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

17:24

Prva greška novog kancelara – šteta je već napravljena
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg objavio je u četvrtak na Tviteru vest o svojoj prvoj zvaničnoj poseti. Saopštenje je propraćeno njegovom fotografijom i rečima "Moje prvo putovanje kao kancelara". Jedini problem je bio taj što je post objavljen sa naloga njegovog prethodnika Sebastijana Kurca.

Kurc, koji je podneo ostavku tokom vikenda nakon što su tužioci pokrenuli antikorupcijsku istragu protiv njega i devet saradnika, insistira da Šalenberg ipak nije njegova "marioneta", ali taj incident samo je podgrejao sumnju opozicije, koja tvrdi da Kurc namerava da vlada iz senke.

Bivši kancelar vratio se u parlament, gde će voditi klub svoje Narodne partije (OVP), i, inače, uživaće poslanički imunitet, koji se ne odnosi na članove vlade u Austriji. Kurc, naravno, tvrdi da nema nameru da koristi svoj imunitet.

Bivši ministar spoljnih poslova Šalenberg je karijerni diplomata i relativno novo lice u politici, a zbog bliskog odnosa sa Kurcom, čitava austrijska opozicija tvrdi da je njegovo imenovanje samo predstava.
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Najava o prvom kancelarijskom putovanju ubrzo je uklonjena sa Tvitera, a ponovo je objavljena sa Šalenbergovog naloga, ali je šteta već napravljena.

Odgovarajući na pitanja novinara u četvrtak uveče u Briselu, Šalenberg je i dalje insistirao da je svoj čovek.

"Naravno da sam dovoljno emancipovan", rekao je. "Pa, u ponedeljak sam položio zakletvu kao kancelar Republike Austrije."

"Možda je na neki način došlo do greške na nalogu društvenih medija – morate shvatiti da je situacija u poslednjih pet dana bio veliki izazov za osoblje", branio se Šalenberg.

"To nema apsolutno nikakve veze sa mojim razumevanjem moje kancelarije i mog položaja."

Iako je navodno emancipovan, Šalenberg je u prvoj izjavi kao kancelar naglasio da će "vrlo blisko sarađivati" sa Kurcom, i odbio je reći šta bi se dogodilo ako se istraga protiv Kurca završi bez suđenja, da li će odustati i dozvoliti mu da se vrati.

"Preći ćemo taj most kada dođemo do njega", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: