Talibani vraćaju smrtnu kaznu VIDEO

Kabul -- Zloglasni bivši šef verske policije talibana rekao je da će nove talibanske vlasti u Avganistanu nastaviti da sprovode najstrože kazne, poput pogubljenja.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Pročitajte i:

Talibanski ministar zapretio: "Nećemo takve ljude u našim redovima"

"Ubijaćemo i sakatićemo"

Mula Nurudin Turabi, koji je sada zadužen za zatvorski sistem rekao je, da su amputacije "neophodne iz bezbednosnih razloga. Možda se to ne sprovodi javno, ali niko nam neće reći kakvi bi trebali biti naši zakoni."

On je dodao da se te kazne ne mogu javno izvršiti, kao tokom prethodne talibanske vladavine 1990 -ih.

Međutim, odbacio je kritike jer su to već činili talibani.

"Niko nam neće reći kakvi bi trebali biti naši zakoni", rekao je on.

Talibani tvrde da će biti blaži nego ranije, ništa ne ukazuje na to

Od preuzimanja vlasti u Avganistanu 15. avgusta ove godine, talibani su obećali da će biti blaži nego ranije, ali se u celoj zemlji pojavilo više izveštaja o kršenju ljudskih prava.

Human Rights Vatch upozorio je u četvrtak da talibani u Heratu "tragaju za istaknutim ženama, uskraćujući ženama slobodu kretanja izvan njihovih domova i namećući obavezan način oblačenja".

Amnesti International je u avgustu objavila da su talibani odgovorni za masakr devet pripadnika progonjene šiitske hazarske manjine.

Generalni sekretar Amnestija rekao je da je to "hladnokrvna brutalnost", dodajući da je to "podsetnik na prošlost talibana, ali i zastrašujući pokazatelj šta bi talibanska vladavina mogla doneti Avganistanu".

Talibani su pucali na žene na stadionima pre 20 godina

Kada su vladali Avganistanom pre 20 godina, talibani su bili poznati po brutalnim javnim pogubljenjima.

Pod vladavinom talibana, ženama je bilo zabranjeno da rade, a devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju školu. Žene su morale pokriti lice i biti u pratnji muškog rođaka izvan svojih domova.

Uvedene su kazne poput kamenovanja i amputacije, a krajem 1990 -ih bilo je javnih pogubljenja na stadionima. Među javno pogubljenim na stadionima bilo je i žena. Devedesetih godina talibani su izvršavali pogubljenja na stadionu u Kabulu, ali i na zemljištu koje okružuje džamiju Eid Ga.

Čak i pre pada Kabula, talibanski sudija je otvoreno govorio o kaznama koje uvode

Nekoliko dana pre pada Kabula, Bi-Bi-Si je objavio izveštaj sa područja koji su zauzeli talibani, tokom kojeg je novinar razgovarao sa talibanskim sudijom Hadži Badruddinom.

"U našem šerijatu je jasno: za one koji imaju polne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o devojčici ili dečaku, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti. A za oženjenog moraju ga kamenovati do smrti. "Za one koji kradu: ako se to dokaže, onda mu treba odrezati ruku", rekao je Badrudin.

"Raspravlja se o tome da li će se pogubljenja izvršiti javno"

Mula Nurudin Turabi, koji je najavio povratak pogubljenja i amputacije ekstremiteta u Avganistanu, rekao je za AP da ministri talibanske vlade razgovaraju o tome da li će se pogubljenja ubuduće vršiti u javnosti.

Turabi je bio ministar pravde i šef zloglasne talibanske verske policije tokom prve talibanske vladavine.

"Svi su nas kritikovali zbog kažnjavanja na stadionima, ali nikada nismo rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu