"Stvoriti srpski svet. Zar da pustimo da ga neko napadne?"

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da je policija Srbije proteklog vikenda uradila sve što je u njenoj moći da se očuva mir i bezbednost svojih građana.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.09.2021.

11:16

FOTO TANJUG/STR/ bg

On je istakao i da je patrijarh Porfirije tokom boravka u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, kao štićena ličnost imao svoju zaštitu.

"Zar da pustimo da neko napadne srpskog patrijarha. Normalno je da kada on ide na događaj za koji se proceni da je rizičan, da uz njega ide i nekoliko pripadnika nadležnih sližbi koji vode računa o njegovoj bezbednosti", rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Objasnio je da su pratioci patrijarha bili, kao što se radi i u drugim sličnim situacijama kada neko ide u drugu državu i treba mu zaštita, zvanični pratioci, sa legitimacijama i po svim pravilima prijavljeni nadležnim crnogorskim organima. On je komentarišući događaje od proteklog vikenda rekao da je pre nekog vremena, na sadašnjeg mitropolita Joanikija pucano u Hotelu Kraun plaza, i to, kako je naveo, iz snajpera.

"Očigledno nije nemoguće da se takve stvari dešavaju. U početku se mislilo da je meta bio biznismen koji je bio sa njim u društvu, ali se na kraju pokazalo da je bliže istini da je mitropolit bio na meti snajpera. Ako se to moglo tada desiti u Beogradu, zašto se ne bi moglo desiti sada", rekao je ministar unutrašnjih poslova Vulin.

Kada je reč o reakcijama u regionu na dešavanja u Crnoj Gori među kojima je i pisanje zagrebačkog Jutarnjeg lista koji konstatuje da ako padne Crna Gora, zna se ko je sledeći, Vulin je rekao da to onda znači da, suprotno onome što smo mislili, građanski rat u bivšsoj SFRJ još nije završen.

"Ako nije završen to je za mene novo, ali želim da kažem da mi nemamo aspiraciju ni prema jednom centimetru tuđe teritorije ali nemojte imati aspiraciju ni prema našoj teritoriji na Kosovu i Metohiji", istakao je on.

Osvrćući se na boravak Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine na Cetinju rekao je da ne zna šta je on tamo radio, koga je na koga huškao, i da je sve što je tamo radio, činio kao pojedinac i da država Srbija ne stoji iza toga.

Ubistvo u Novom Sadu

Odličnim je ocenio posao policije i tužilaštva oko brzog rasvetljivanja ubistva Uroša Stefanovića i ranjavanja Gorana Markovića Goranca u Novom Sadu.

"Uradili su odličan posao. Zločina će uvek biti ali policija će uvek reagovati i truditi se da ih brzo rastevtli i sa te strane građani mogu da budu mirni", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sigurnost građana svakako će povećati i uvođenje kvartovskih policijaca, koji bi prema njegovim rečima na ulicama trebalo da se pojave do kraja godine.

"U centru za obuku u Sremskoj Kamenici se obučava jedna klasa i do kraja godine će početi da rade. Oni će mnogo značiti za bezbednost građana, jer će građani znati gde se oni nalaze, moći će da ih pozovu a takođe će njima moći, da se u slučaju nekih problema, obrate i ljudi iz mesnih zajednica", objasnio je Vulin.

Dodao je da kvartovski policajci nisu ništa novo, da ih je bilo i ranije a da se opet vraćaju jer država sada ima para da ih plati. Ministar unutrašnjih poslova prokomentarisao je ustoličenje mitorpolita Joanikija u nedelju i istakao da događaji koji su pratili ceremoniju jasno govore koliko je bitno da svi Srbi budu složni i da uvek nastupaju kao jedinstven politički narod. Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova on je gostujući na TV Pink rekao da je zadatak ove generacije političara da stvori srpski svet da bi zaštitio Srbe.

"Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sledeću generaciju Srba nećemo ni dočekati. Pogledajte kakav je to stepen mržnje i antisrpskog raspoloženja ničim izazvan. Jučerašnji događaji u Crnoj Gori mogu samo da se porede sa linčom predsednika Vučića u Srebrenici", rekao je Vulin.

Istakao je da Srbija nema aspiracije ni prema jednom centimetru bilo čije teritorije van svojih granica, ali da ne treba da postoje ni aspiracije prema 13 odsto naše teritorije koja se zove Kosovo i Metohija.

" Nemojte da imate takve ideje da komadate Srbiju, da bi to sačuvalo mir i bezbednost na Balkanu. Znači, Balkan je bezbedan, miran i stabilan samo kada Srbija ne misli o Srbima i kada možete Srbima da radite šta hoćete", istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Zamoljen da prokomentariše izjavu srpskog patrijarha Porfirija koji je kazao da su u Crnoj Gori snajperima pokušali da spreče ustoličenje mitropolita Joanikija, Vulin je rekao da to ne bi bio prvi put da se spremao atentat na mitropolita Joanikija iz snajpera.

Ne mogu da potvrdim, ali ni da demantujem, ali, ono što mogu da podsetim je da je pre nekog vremena, na sadašnjeg mitropolita Joanikija pucano u hotelu Kraun Plaza i to potvrdilo se iz snajpera. Očigledno nije nemoguće da se takve stvari dešavaju" rekao je Vulin. Dodao je da ako se to moglo desiti u to vreme u Beogradu, zašto ne bi moglo i na Cetinju. Ministar policije je kazao da je slušao predsednika Crne Gore Mila Đukanović kako sa velikom dozom cinizma govori o tome da su patrijarh i mitropolit izvršili desant na Cetinje i došli pod jakim merama obezbeđenja.

Upitao je Đukanović sa koliko je on telohranitelja došao na Cetinje i od koga se on to čuva.

"Sa koliko je telohranitelja Đukanović došao, nisu možda bili nenaoružani, pa kakav je onda on desant učinio? On, predsednik države, ne može da dođe u svoje Cetinje bez telohranitelja, od koga se on to krio, znamo zašto se moraju štititi patrijarh i mitropolit, od njega i njegovih, a od koga se on štitio, od patrijarha, mitropolita, da ga neće tamjanom kakvim pogoditi", upitao je ministar Vulin gostujući na TV Pink.
(Kraj) rma/

"Himna mora da se poštuje"

Vulin je izjavio da himna, zastava i grb Srbije moraju "bezuslovno da se poštuju" jer, kako je ocenio, to pokazuje odnos prema državi.

Komentarišući slučaj nastavnice iz Novog Pazara koja je na prvom času nove školske godine umesto himne "Bože pravde" pustila takozvanu himnu sandžačkih Bošnjaka, ministar je za televiziju Pink rekao je ona saslušana u policiji što, kako je ocenio, govori da država funkcioniše ali i da izbor himne nije pitanje dobre volje.

"Zamislite da neko u SAD pita da li će pre neke utakmice pustiti himnu. Nastavnica iz Novog Pazara je pustila neku pesmu, to nije himna. Neću da ulazim u tekstove, da li se pominje ovo ili ono ali šta je problem što se u hrvatskoj himni pominju Hrvati? Ovo nije Evrovizija ni Pinkove zvezdice. Postoji zakon o grbu, himni i zastavi i taj akt mora bezuslovno da se poštuje. Nema opravdanja da ne poštujemo svoju zemlju", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je svim policijskim upravama u Srbiji uputio dopis da zastava ispred policijskih prostorija mora biti čista i nepocepana navodeći da se i time pokazuje odnos prema državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: