Izrael ponovo napao - odjeknule bombe; Sukobi ponovno eskaliraju

Izraelski borbeni avioni napali su dva cilja u Pojasu Gaze u subotu kao odgovor na zapaljive balone koji su iz Gaze puštani u Izrael.

Izvor: B92

Subota, 07.08.2021.

12:52

Izrael ponovo napao - odjeknule bombe; Sukobi ponovno eskaliraju
EPA-EFE/ JIM HOLLANDER

Izraelska vojska napala je, kako je rekla, vojnu bazu Hamasa i lokaciju za lansiranje raketa nakon što su četiri zapaljiva balona lansirana ka Izraelu, zapalivši prostor na kopnu i oštetivši poljoprivredno zemljište.

Nema izveštaja o žrtvama u Izraelu ili Gazi, a Hamas još nije komentarisao događaje.

Izraelski mediji izvestili su da su četiri požara izazvana zapaljivim balonima izbila u petak popodne u područjima blizu Pojasa Gaze.

Puštanje balona uslijedilo je dva meseca nakon 11-dnevnog rata između Izraela i Hamasa, četvrtog otkad je ta militantna grupa preuzela vlast u Gazi 2007.

Izrael nije učinio mnogo na ublažavanju blokade te teritorije od završetka borbi, a čini se da Hamas koristi zapaljive balone kao taktiku pritiska. Novi premijer Izraela Naftali Benet uporedio je lansiranje balona sa raketnom vatrom.

Izrael i Egipat održavaju blokadu Gaze koja uključuje izraelsku kontrolu nad obalom i vazdušnim prostorom teritorije i ograničenja kretanja ljudi i robe na teritoriji i van nje. Izrael kaže da je zatvaranje potrebno kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa, dok kritičari kažu da mere predstavljaju kolektivnu kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: